НОВИНИ

САЩ и Мексико постигнаха споразумение, въвеждането на мита се отлага

САЩ и Мексико постигнаха споразумение за миграцията и с това планираното въвеждане на мита за мексиканските стоки се отлага.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
08:38, 08.06.2019
Чете се за: 00:46 мин.
По света

Новината за постигнатото споразумение обяви американсият президент Доналд Тръмп в Туитър.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Щастлив съм да ви информирам, че Съединените щати постигнаха споразумение с Мексико. Митата, чието въвеждане беше планирано за понеделник, се отлагат за неопределено време. Мексико, от своя страна се съгласи да предприеме сериозни мерки за намаляване на мигрантския поток по посока на нашата южна граница.

В посланието си Тръмп допълва, че скоро ще бъдат публикувани подробности за сделката. В последния ден на месец май американският президент обяви, че налага мита от 5% на всички мексикански стоки, докато страната не реши проблема с нелегалната миграция. Като поясни, че със стъпка от пет на сто, тарифите ще станат 25%, при липса на действия. В спешен порядък започнаха преговори между представители на САЩ и Мексико. И резултатът не закъсня.

Информацията за отменените мита потвърдиха и от мексиканското външно министерство.

Марсело Ебрард, министър на външните работи на Мексико: В резултат на преговорите, Съединените щати и Мексико решиха: засилване на действията на Мексико - страната ще предприеме безпрецедентни мерки, за да се справи с незаконната имиграция. Това ще включва и изпращането на военни от Националната гвардия, като ще бъде даден приоритет на южната граница.

В граничния район ще бъдат изпратени 6 000 гвардейци. Започна и масова акция срещу мрежите за трафик на хора. Мексиканското правителство вече блокира банковите сметки на предполагаеми трафиканти и засили граничния контрол.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Демонстрация срещу круизните кораби във Венеция
Демонстрация срещу круизните кораби във Венеция
Започват засилени проверки за нелегална търговия
Започват засилени проверки за нелегална търговия