САЩ и талибаните са договорили извеждането на чужди войски от Афганистан

САЩ и талибаните се споразумяха относно сроковете за извеждане на чуждите войски от Афганистан, съобщава пакистанското издание "Dаwn". Американска делегация, ръководена от специалния представител по въпросите на Афганистан Залмей Халилзад започна в Катар нов кръг преговори с представителите на радикалното движение "Талибан".

от БГНЕС
преди 6 месеци
Чете се за: 00:27 мин.
По света
САЩ и талибаните са договорили извеждането на чужди войски от Афганистан

Според Халилзад, за момента са водени само общи преговори, а днес предстои да се конкретизира решението на САЩ и талибанските водачи. Конкретни срокове за извеждането на войските ще бъдат обявени след като двете страни договорят механизма, по който това ще се случи.

Последният, осми кръг от преговорите между САЩ и талибаните започна в Доха в началото на август. Страните обсъждат четири основни теми: извеждане на чуждите войски от Афганистан и свързаните с това гаранции, че територията на страната няма да се използва на нападение срещу САЩ или други държави, както и всеобщо прекратяване на огъня и провеждане на вътрешен диалог.

Миналата седмица американският президент Доналд Тръмп заяви, че целта му е да бъде съкратена числеността на войската в Афганистан под 13 000 души и запазване на "значително" присъствие в разузнавателните структури на страната.

Топ 24
Най-четени