НОВИНИ

САЩ издадоха заповед за задържане на иранския танкер в Гибралтар

Съединените щати издадоха заповед за задържане на иранския петролен танкер "Грейс 1". Той беше задържан на 4 юли до бреговете на Гибралтар по подозрение, че превозна нелегално петрол за Сирия. В четвъртък обаче съдия в Гибралтар разпореди плавателният съд да бъде освободен.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
11:55, 17.08.2019
Чете се за: 00:41 мин.
По света

Заповедта на американското министерство на правосъдието гласи, че танкерът с целия си петрол от 2 милиона барела и сумата от 995 000 долара подлежат на изземване. Парите се намират в сметка на неназована американска банка, която е свързана с иранската компания "Глобал трейдинг".

Според Вашингтон, компанията и корабът са свързани с банкови измами и пране на пари, както и в незаконен достъп до американската финансова система с цел да бъдат подпомогнати доставки по море за Сирия от иранския Корпус на гвардейците на Ислямската революция. Той е обявен от САЩ за терористична организация.

След издаването на заповедта съдбата на танкера отново става неясна. Той беше задържан преди месец и половина от британски морски пехотинци, по подозрение в нарушаване на европейските санкции срещу петролните доставки за Сирия. В четвъртък обаче гибралтарските власти отмениха заповедта за задържането му, въпреки обжалване в последния момент от страна на Вашингтон и обявиха, че той може да отплава. Все още няма коментар от страна на Гибралтар за новата американска заповед.

Две седмици след задържането на "Грейс 1", Иран задържа в Ормузкия проток плаващия под британски флаг танкер "Стена Имперо". Техеран посочи като причина нарушаване на международните правила на корабоплаване, но се смята, че действието е в отговор на задържането на "Грейс 1".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриха голямо количество кокаин в складове в Бургас
Откриха голямо количество кокаин в складове в Бургас
Протестите на живеещите близо до депото в Шишманци спират за седмица
Протестите на живеещите близо до депото в Шишманци спират за седмица