Решението на Турция да закупи руските ракетни системи С-400 прави невъзможно участието на страната в програмата за създаване на американските изтребители пето поколение F-35. Това се каза в писмено изявление на Белия дом.

В него се уточнява още, че Вашингтон ще продължи да си сътрудничи с Анкара във военната сфера, като се отчетат ограниченията, които налага покупката на ракетните комплекси.

Турция определи решението като "несправедливо". "Тази едностранна мярка не уважава духа на НАТО и не се основава освен това на легитимни мотиви", се казва в изявление на турското министерство на външните работи. Турция призовава Съединените щати да преразгледа решението си. Готовност за изключване на страната от проекта изрази и американското военно министерство.

Елън Лорд, заместник-министър на отбраната на САЩ: Тук съм, за да кажа три неща - първо, Съединените щати имат пълно доверие в програмата за F-35. Съединените щати и и останалите 35 партньори в програмата са единодушни по отношение на прекратяването на турското участие в нея и започване на процес по формалното ѝ изключване от проекта. Както и президентът Тръмп каза - Съединените щати продължават да ценят стратегическото партньорство с Турция.