НОВИНИ

САЩ ликвидираха водача на талибаните в Афганистан

Лидерът на афганистанските талибани е убит при въздушен удар на Съединените щати близо до границата с Пакистан. Новината за смъртта на Молла Ахтар Мансур му беше потвърдена от разузнавателните служби в Кабул и от американския държавен секретар Джон Кери.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
21:03, 22.05.2016 (обновена)
Чете се за: 00:55 мин.
По света

Талибаните първоначално отрекоха, но по-късно признаха, че лидерът им е ликвидиран. Смъртта на Мансур е силен удар срещу редиците на движението.

Молла Ахтар Мансур дълги години е сред най-високопоставените командири в редиците на талибаните. По време на тяхното управление е министър на авиацията. Занимава се с наркотрафик, участва активно и в провеждането на терористични нападения. Оглавява движението след смъртта на молла Омар миналата година.

Операцията за ликвидирането му е проведена в съвместно от американските и афганистанските сили за сигурност. Няколко дрона едновременно атакуват автомобила, в който се движат Мансур и негови приближени. Американският държавен секретар Джон Кери заяви, че това е силно послание към талибаните и доказателство, че Съединените щати няма да се откажат от борбата срещу тях.

Джон Кери, държавен секретар на Съединените щати: Мансур представляваше непосредствена заплаха както за нашите и афганистанските военни, така и за мирното население. Отказваше да участва в каквито и да е мирни преговори и спираше опитите ни да сложим край на насилието в региона.

Разузнавателните служби в Кабул съобщиха, че операцията е била внимателно планирана и че дълго време са следили Мансур.

Абдула Абдула, министър-председател на Афганистан: Той беше човекът, който координираше действията на отделните терористични клетки. Ако новината за смъртта му е истина, това ще означава, че най-накрая населението на Афганистан ще спре да бъде жертва на насилието им.

"Това е добра новина, тези хора извършват самоубийствени атентати, убиват невинни хора, убиват и деца", каза жител на Кабул.

Освен отслабване на силите на талибаните обаче, смъртта на лидера им може да доведе до нова вълна от насилие и борба за власт между различните клетки на групировката.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Патриарх Неофит откри нов православен медицински център в София
Патриарх Неофит откри нов православен медицински център в София
Резултатът от президентските избори в Австрия ще стане известен едва утре
Резултатът от президентските избори в Австрия ще стане известен едва утре