САЩ наложиха санкции върху космическата програма на Иран, заявявайки, че скорошната експлозия на площадка за изстрелване е знак за работа по ракети.

"Съединените щати няма да позволят на Иран да използва своята космическа програма за изстрелване като прикритие за напредъка на своите програми за балистични ракети", заяви в изявление държавният секретар Майк Помпео.

"Опитът на Иран да изстреля космически ракети на 29 август е знак за заплаха", каза той.

Помпео заяви, че САЩ налагат санкции срещу Иранската космическа агенция, както и срещу два свързани с нея изследователски центъра, информира АФП. Всички жители на САЩ ще носят наказателна отговорност за взаимодействие с космическата програма на Иран.

„Тези действия трябва да служат като предупреждение за международната научна общност, че сътрудничеството с космическата програма на Иран може да допринесе за способността на Техеран да разработи система за доставка на ядрено оръжие.

Президентът Доналд Тръмп в петък публикува снимка с висока разделителна способност, сочеща щети по сателитната пускова площадка и заявявайки, че САЩ нямат нищо общо.

Говорителят на иранското правителство Али Рабией потвърди в понеделник за експлозия на сателитна пускова площадка в северната част на страната и посочи за случилото се техническа грешка.