НОВИНИ

САЩ налагат санкции върху космическата програма на Иран

САЩ наложиха санкции върху космическата програма на Иран, заявявайки, че скорошната експлозия на площадка за изстрелване е знак за работа по ракети.

bnt avatar logo
от БГНЕС
23:01, 03.09.2019
Чете се за: 00:36 мин.
По света
сащ налагат санкции космическата програма иран

"Съединените щати няма да позволят на Иран да използва своята космическа програма за изстрелване като прикритие за напредъка на своите програми за балистични ракети", заяви в изявление държавният секретар Майк Помпео.

"Опитът на Иран да изстреля космически ракети на 29 август е знак за заплаха", каза той.

Помпео заяви, че САЩ налагат санкции срещу Иранската космическа агенция, както и срещу два свързани с нея изследователски центъра, информира АФП. Всички жители на САЩ ще носят наказателна отговорност за взаимодействие с космическата програма на Иран.

„Тези действия трябва да служат като предупреждение за международната научна общност, че сътрудничеството с космическата програма на Иран може да допринесе за способността на Техеран да разработи система за доставка на ядрено оръжие.

Президентът Доналд Тръмп в петък публикува снимка с висока разделителна способност, сочеща щети по сателитната пускова площадка и заявявайки, че САЩ нямат нищо общо.

Говорителят на иранското правителство Али Рабией потвърди в понеделник за експлозия на сателитна пускова площадка в северната част на страната и посочи за случилото се техническа грешка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Григор Димитров е на полуфинал на US Open след победа срещу Федерер
Григор Димитров е на полуфинал на US Open след победа срещу Федерер
Завърна се единственият българин на борда на тръстиковия кораб Абора 4
Завърна се единственият българин на борда на тръстиковия кораб "Абора 4"