НОВИНИ

САЩ наложиха санкции на китайска военна агенция за купуване на руско оръжие

САЩ за първи път наложиха санкции на чуждестранна организация за купуване на руско оръжие. Това е китайска военна агенция, придобила руски изтребители и екземпляри от системата за противоракетна отбрана С-400.

bnt avatar logo
от БТА
07:10, 21.09.2018
Чете се за: 00:33 мин.
По света

Китайският Департамент за подготовка на войските и снабдяването към Централния военен съвет на Китайската народна република и неговият ръководител Ли Шанфу са санкционирани в съответствие със закона "За противодействие на противниците на Америка чрез санкции".

Според американския Държавен департамент въпросната агенция под шапката на китайското министерство на отбраната, която отговаря за отбранителните технологии, е извършила "значителни трансакции" с "Рособоронекспорт" - руския държавен износител на оръжия. Тя е купила 10 изтребителя Су-35 през декември и системи С-400 през януари - след влизането в сила на американския закон през лятото на миналата година.

САЩ освен това наложиха санкции на 33 руски физически и юридически лица, свързани с отбранителнопромишления комплекс на Русия или с нейното разузнаване. Под заплаха от санкции са забранени всякакви оръжейни трансакции с тях.

Така в черния списък в съответствие със закона "За противодействие на противниците на Америка чрез санкции" вече попадат 72 руски физически и юридически лица, включително основните руски оръжейни компании.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Учителка инструктира деца да пресекат жп линии при спусната бариера и идващ влак
Учителка инструктира деца да пресекат жп линии при спусната бариера и идващ влак
Най-малко 86 души вече са загиналите при потъването на ферибота в Танзания
Най-малко 86 души вече са загиналите при потъването на ферибота в Танзания