НОВИНИ

САЩ не смятат за опасно връщането на ракетите със среден обсег

САЩ и Русия са на противоположни мнения дали евентуалното излизане на Вашингтон от Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег би било опасно за световния мир. Съветникът на американския президент по националната сигурност - Джон Болтън, каза в Москва, че руските предупреждения към Доналд Тръмп са пресилени. Руският президент Владимир Путин заяви, че би било полезно да продължи прекият диалог с Доналд Тръмп и предложи това да стане на 11 ноември в Париж - по време на срещата на върха по повод 100-годишнината от края на Първата световна война. Според Болтън, Тръмп не би имал нищо против.

bnt avatar logo
от Деян Йотов
20:11, 23.10.2018
Чете се за: 01:00 мин.
По света

В началото на разговора им в Кремъл президентът Путин отбеляза пред Болтън, че е удивен от недружелюбните действия на Вашингтон спрямо Москва, които не са провокирани абсолютно от нищо.

Повод за думите на руския президент беше поредният словесен залп от президента на Съединените щати по повод договора от заника на Студената война, с който бяха премахнати американските и съветските ядрени и конвенционални наземни балистични ракети с обсег до 5500 километра.

Владимир Путин, президент на Русия: Доколкото си спомням, на герба на Съединените щати е изобразен орел. От едната страна той държи 13 стрели, а от другата - маслинова клонка, като знак на миролюбивост. Въпрос - да не би орелът ви да е изкълвал всички маслини и да са останали само стрелите?

Преди това във Вашингтон Тръмп заяви, че ще надгражда американския арсенал. И това не било заплаха само към Путин:

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Заплаха е за когото искате! За Китай, за Русия и за всеки, който иска да играе тази игра. Не става! Не може да ми я играете на мен!

Путин предложи да продължи започнатият през лятото в Хелзинки пряк диалог между него и Тръмп. И дори посочи дата и място - на 11 ноември в Париж, на срещата на върха по повод 100-годишнината от края на Първата световна война.

Пред Би Би Си по-късно Болтън заяви, че няма опасност от нова оръжейна надпревара - просто договорът за ракетите със среден обсег вече бил остарял. Същите опасения имало и при излизането на Съединените щати преди 17 години от договора за противоракетната отбрана, но реалността сега показвала, че с това те не са станали по-силни.

А пред радио "Ехото на Москва" Болтън даде да се разбере, че не предполагаемите нарушения от Русия са най-големият проблем, който вижда Тръмп във връзка с ракетите със среден обсег. А необвързаните с договора за тях Китай и Северна Корея.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ердоган: Убийството на Хашоги е било планирана операция
Ердоган: Убийството на Хашоги е било планирана операция
Валери Симеонов няма да подава оставка
Валери Симеонов няма да подава оставка