НОВИНИ

САЩ обмислят нова дефиниция за пол

Администрацията на президента Доналд Тръмп готви нова дефиниция на понятието "пол" - като непроменливо и според биологията на индивида при раждане, а не според неговия избор и самоопределяне. Новината е на "Ню Йорк таймс". Ако се потвърди - това би объркало живота на около милион и половина американци.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
19:12, 22.10.2018
Чете се за: 00:36 мин.
По света

Публикацията се позовава на паметна бележка, до която вестникът е получил достъп. Според нея, министерството на здравеопазването и социалната политика изисква правителствени служби да изготвят дефиниция, която да се основава на науката, да е обективна и да подлежи на администриране. Според проекта, видян от "Ню Йорк таймс", полът ще се определя като мъжки или женски, неподлежащ на промяна, а евентуални спорове ще се решават чрез генетичен тест.

Ако бъде приета, подобна дефиниция би преобърнала живота на около 1,4 милиона американци, избрали - със или без хирургическа намеса - да принадлежат към пол, различен от този, с който са родени. Това би била най-сериозната промяна с цел ограничаване гражданските права на транссексуалните, отбелязва вестникът. Подобна политика би представлявала завой спрямо провежданата от президента Обама, когато половата принадлежност се възприемаше като резултат от индивидуален избор, а не от биологични дадености при раждането.

По времето на неговия наследник Тръмп беше ограничена възможността на транссексуални да служат в армията. Няколко агенции отмениха политиките от времето на Обама, признаващи различната полова принадлежност в училища, затвори и приюти за бездомни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В „Още от деня“: Има ли несъвършенствата в Закона за хората с увреждания?
В „Още от деня“: Има ли несъвършенствата в Закона за хората с увреждания?
Москва очаква разяснения за намерението на САЩ да се оттеглят от ядрения договор
Москва очаква разяснения за намерението на САЩ да се оттеглят от ядрения договор