COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

САЩ обмислят нова дефиниция за пол

Администрацията на президента Доналд Тръмп готви нова дефиниция на понятието "пол" - като непроменливо и според биологията на индивида при раждане, а не според неговия избор и самоопределяне. Новината е на "Ню Йорк таймс". Ако се потвърди - това би объркало живота на около милион и половина американци.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
19:12, 22.10.2018
Чете се за: 00:36 мин.
По света

Публикацията се позовава на паметна бележка, до която вестникът е получил достъп. Според нея, министерството на здравеопазването и социалната политика изисква правителствени служби да изготвят дефиниция, която да се основава на науката, да е обективна и да подлежи на администриране. Според проекта, видян от "Ню Йорк таймс", полът ще се определя като мъжки или женски, неподлежащ на промяна, а евентуални спорове ще се решават чрез генетичен тест.

Ако бъде приета, подобна дефиниция би преобърнала живота на около 1,4 милиона американци, избрали - със или без хирургическа намеса - да принадлежат към пол, различен от този, с който са родени. Това би била най-сериозната промяна с цел ограничаване гражданските права на транссексуалните, отбелязва вестникът. Подобна политика би представлявала завой спрямо провежданата от президента Обама, когато половата принадлежност се възприемаше като резултат от индивидуален избор, а не от биологични дадености при раждането.

По времето на неговия наследник Тръмп беше ограничена възможността на транссексуални да служат в армията. Няколко агенции отмениха политиките от времето на Обама, признаващи различната полова принадлежност в училища, затвори и приюти за бездомни.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Люксембург въвежда безплатен обществен транспорт
Люксембург въвежда безплатен обществен транспорт
Москва очаква разяснения за намерението на САЩ да се оттеглят от ядрения договор
Москва очаква разяснения за намерението на САЩ да се оттеглят от ядрения договор