НОВИНИ

​САЩ официално оттеглят искането си Желяз Андреев да бъде екстрадиран

САЩ официално оттеглят с нота искането си Желяз Андреев да бъде екстрадиран. Младият мъж беше обвинен в нарушаване на оръжейното ембарго със Сирия. Новината беше съобщена днес в Министерския съвет от премиера Бойко Борисов. САЩ посочват, че поддържането на искането за екстрадиция е безпредметно, след писмо на правосъдното ни министерство от август тази година. Случаят предизвика силна обществена реакция, а българските власти се ангажираха с разрешаването на казуса.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов Ирина Цонева
20:00, 31.10.2018
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

В началото на април 29-годишният Желяз Андреев беше задържан в родния му град Добрич по искане на прокуратурата в Маями във връзка с разследване за нарушаване на ембаргото за търговия със Сирия. Така от обикновен служител в колцентър без ръководна позиция и отношение към политиката на компанията, става издирван с червена бюлетина от Интерпол. Компанията, регистрирана в София със седалище в Маями, продавала части за самолети на сирийските авиолинии, според разследващите, обаче, ставало въпрос за терористична дейност.

;

Премиерът Борисов определи ситуацията като изключително сложна. Днес той благодари на държавния департамент, на правосъдния министър на САЩ, на главния прокурор и на посланик Ерик Рубин.

Бойко Борисов - министър-председател: "Защото въпреки, че той изпълняваше своите ангажименти като посланик на Съединените щати, успя и той, вниквайки в големия проблем, който щеше да се създаде между нас и Съединените щати при отказ от наша страна и продължаване на искането за екстрадиция на Желяз да влоши отношенията. Така че мисля едно неприятно за всички най-меко казано събитие беше предотвратено."
Желяз Андреев: "Може би днес аз съм най-щастливият човек в държавата."

Очаква се скоро да бъде свалена и червената бюлетина, с която Андреев беше издирван.

;

Решението да не бъде предаден на американските власти, идва след няколко месеца преговори между двете държави. В подкрепа на Желяз бяха организирани и улични протести.

Желяз Андреев: "Искам да благодаря на целия екип работил по случая. Осъзнавам, че голям брой хора са били замесени в тези преговори и тяхното докарване до успешен край."
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Прокуратурата повдигна три обвинения на убиеца от кв. Надежда
​Прокуратурата повдигна три обвинения на убиеца от кв. "Надежда"
Главният прокурор на Истанбул: Убийството на Хашоги е планирано предварително
Главният прокурор на Истанбул: Убийството на Хашоги е планирано предварително