НОВИНИ

САЩ орязват помощта за палестинците с 200 милиона долара

Администрацията на президента Доналд Тръмп реши да съкрати над 200 млн. долара от двустранната американска помощ за палестинците след анализ на финансирането на проекти на Западния бряг и в Газа, предаде Асошиейтед прес.

bnt avatar logo
от БТА
08:19, 25.08.2018
Чете се за: 00:45 мин.
По света
сащ орязват помощта палестинците 200 милиона долара

Държавният департамент е уведомил Конгреса за решението вчера. В краткото съобщение се казва, че парите ще бъдат пренасочени към "високоприоритетни проекти другаде", без повече подробности.

"По указание на президента Тръмп предприехме преглед на американската помощ за Палестинската власт на Западния бряг и Газа, за да се уверим, че тези средства се изразходват в съответствие с националните интереси на САЩ и осигуряват качествена стойност за американския данъкоплатец", се казва в краткото уведомително писмо на Държавния департамент, изпратено вчера до Конгреса на САЩ.

"В резултат от този преглед, при указание на президента, ще пренасочим над 200 млн. долара, първоначално планирани за програми на Западния бряг и в Газа. Това решение е съобразено с предизвикателствата, пред които е изправена международната общност, предоставяйки помощ в Газа, където контролът на Хамас застрашава живота на жителите на Газа и деградира и без това тежката хуманитарна и икономическа ситуация", заявява Държавният департамент.

В съобщението не се посочва точна сума, но АП напомня, че САЩ планираха да отпуснат на палестинската власт 251 милиона долара за добро управление, здравеопазване, образование и финансиране на гражданското общество през текущата финансова година, която приключва на 30 септември, но досега - малко повече от месец преди крайния срок, в който парите трябваше да бъдат използвани, препрограмирани за други области или върнати в министерството на финансите, по-малко от половината е изразходвана в действителност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пожар избухна до централната гара на Цюрих
Пожар избухна до централната гара на Цюрих
Временно се ограничава движението по пътя Габрово - Шипка - Казанлък
Временно се ограничава движението по пътя Габрово - Шипка - Казанлък