ООН със закрито заседание заради засиленото напрежение между Русия и Украйна

Съветът за сигурност на ООН проведе закрито заседание по повод засиленото напрежение по границата между Русия и Украйна и обявяването на бойна готовност в двете страни. На срещата бяха изслушани позициите на постоянните представители на двете държави.

от БНТ
преди 4 години (обновена)
Чете се за: 00:42 мин.
По света

Според украинския представител Владимир Елченко, който поиска свикването на срещата на Съвета за сигурност, Русия е струпала над 40 000 военни в Крим и по границата си с Украйна. Президентът Владимир Путин предупреди, че ще вземе мерки срещу Украйна и обвини страната, че е изпратила саботьори в Крим с цел извършване на терористични актове. Елченко призова Москва да представи доказателства в подкрепа на тези твърдения.

В отговор постоянният представител на Москва в ООН Виталий Чуркин отхвърли опасенията за струпването на руски части, но определи заседанието на Съвета за сигурност като полезно, за да се разясни ситуацията. Той заяви, че Русия е предоставила на делегациите на други страни информация за предотвратените терористични нападения в Крим, и подчерта, че много членове на Съвета за сигурност са призовали за пълно изпълнение на споразумението от Минск, което съвпада с руската позиция. Дипломатът добави, че се надява Украйна да е достатъчно предпазлива, за да избегне по-нататъшна ескалация, и призова за прекратяване на конфликта в Донецк.

От американска страна призоваха към туширане на напрежението между двете страни и успокояване на враждебната реторика. Говорителката на Държавния департамент Елизабет Трюдо отказа да коментира съобщенията, че украинските войски са в бойна готовност, но добави, че в последно време има нови изблици на насилие в Източна Украйна и че Съединените щати признават правото на Украйна на самозащита.

Предложения за "Събитие на седмицата" - 24 февруари - 1 март
Минали анкети
Топ 24
Най-четени