НОВИНИ

САЩ се оттеглят от войната в Сирия

Нов обрат по темата Сирия - Доналд Тръмп обяви, че изцяло изтегля американските военни части, с което дава възможност на Турция да започне масирана офанзива срещу кюрдските бунтовници. Досега Вашингтон беше съюзник на кюрдските части, които Анкара приема за терористична групировка. Кюрдските бунтовници определиха решението на Тръмп като "нож в гърба".

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
18:22, 07.10.2019
Чете се за: 01:12 мин.
По света

Доналд Тръмп разпореди изтеглянето на американските военни от Северна Сирия, с което на практика дава зелена светлина на турските части да предприемат каквито действия пожелаят в региона. Досега Вашингтон воюваше в съюз с кюрдските сили срещу бойците на Ислямска държава и предупреждаваше Анкара, че не бива да атакува техни съюзници.

Изненадващо Доналд Тръмп заяви, че намира войната в Сирия за "прекалено скъпа". В серия от туиитове, той обясни, че първоначалният план е бил за военна операция, която да продължи не повече от 30 дни. 3 години и няколко милиарда, инвестирани във военна техника и оръжия по-късно, Тръмп реши, че е време за край на американското участие в конфликта.

"В Сирия сме вече близо 3 години, но е време да се измъкнем от тези безумни, безкрайни войни, голяма част от които се водят между различни племена. Време е нашите войници да се върнат у дома. ЩЕ ВОДИМ БИТКИ САМО ТАМ, КЪДЕТО ИМАМЕ ИЗГОДА И ЩЕ СЕ БИЕМ САМО ЗА ПОБЕДА. Турция, Европа, Сирия, Иран, Ирак, Русия и кюрдите ще трябва вече да се оправят без наша помощ."

Досега Вашингтон беше гарант, че между сирийските кюрдски сили и Турция ще има поне привидно примирие. Изтеглянето на американците, кюрдските бунтовници определиха като "нож в гърба".

Туция многократно е давала заявки, че планира офанзива срещу кюрдските сили в северна Сирия. Реджеп Ердоган предупреди, че сега това може да се случи във всеки един момент. В ръцете на Анкара е и съдбата на близо 12-те хиляди военнопленници, задържани по подозрение в съпричастност към Ислямска държава.

Реджеп Тайип Ердоган, президент на Турция: Разговарях с президента Тръмп по телефона. Той е дал разпореждане американските сили да започнат да се изтеглят от Сирия. Това не е новина, нито нашето решение да продължим да се борим срещу терористичната групировка, която се опитва да всява смут по границите ни. Както съм ви казвал и преди - операцията може да започне във всеки един момент.

ЕС и ООН призоваха Турция да се придъжа към договорките по т.нар. споразумение от Астана, а именно - към търсене на политическо решение на 8-годишния сирийски конфликт. Москва се обяви за запазване на териториалната цялост на Сирия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
С арести започнаха глобалните протести за климата
С арести започнаха глобалните протести за климата
Борисов: Сделката за изтребителите Ф-16 е необратима
Борисов: Сделката за изтребителите Ф-16 е необратима