НОВИНИ

САЩ ще поискат резолюция за Венецуела в Съвета за сигурност на ООН

Съединените щати ще поискат тази седмица Съветът за сигурност на ООН да гласува резолюция за Венецуела. Чрез документа ще бъде отправен призив за допускане на хуманитарната помощ в страната.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
12:29, 27.02.2019
Чете се за: 00:42 мин.
По света

Предстоящ сблъсък се очертава между САЩ и Русия в ООН заради Венецуела. САЩ искат Съветът за сигурност да гласува резолюция, която ще призове за доставянето на хуманитарна помощ в страната.

Розмари Дикарло, заместник-генерален секретар по политическите въпроси, ООН: Предоставянето на помощ е съгласно резолюция 46/182 и принципите на хуманност, неутралитет и независимост. Тази подкрепа трябва да бъде освободена от политически цели.

Предстоящото гласуване обаче може да бъде блокирано от Русия. От началото на кризата Москва отхвърля необходимостта от западна намеса, особено от страна на САЩ.

Василий Набезня, постоянен представител на Русия: Това, което се случи в събота не е помощ, а употреба на сила от страна на Съединените щати.

От началото на месеца в Съвета за сигурност си съперничат две проекторезолюции за Венецуела, едната - предложена от САЩ, а другата - от Русия.

Текстът на Вашингтон призовава да се улесни оказването на международна хуманитарна помощ и да се свикат президентски избори. Той обаче е застрашен от вето от страна на Русия, а може би и на Китай.

Руската проекторезолюция осъжда заплахите за употреба на сила срещу Каракас.

За да бъда одобрен от Съвета за сигурност даден текст, за него трябва да гласуват девет страни. Освен това никоя от петте постоянни членки - САЩ, Русия, Китай, Франция, Великобритания - не трябва да налага вето.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рио се подготвя за карнавала
Рио се подготвя за карнавала
Кирил Ананиев: Брошурата Любов без последствия не е предназначена за училищата
Кирил Ананиев: Брошурата "Любов без последствия" не е предназначена за училищата