Като заплаха за мира и съюзници, и противници на САЩ на световната сцена окачествиха решението на Вашингтон да не смята за незаконни израелските селища в окупираните палестински територии на Западния бряг на река Йордан. Единствено израелският премиер Бенямин Нетаняху приветства Доналд Тръмп - че е премахнал голяма историческа неправда.

Европейският съюз призова Израел, като окупационна сила, да спре да гради еврейски селища в палестинските територии. В ООН обясниха, че такова задължение произтича от четвъртата Женевска конвенция от 1949-а, както и от множество становища на международни правни институции.

Рупърт Колвил, говорител на Върховния комисар на ООН за човешките права: Например на Международния съд на ООН от 2004-а - че израелските селища на Западния бряг, включително в Източен Ерусалим, са в нарушение на международното право.

И Евросъюзът, и Русия се опасяват от ескалация на напрежението. Остро реагира още Турция и дори Египет и Йордания - единствените арабски държави, които имат мирни договори с Израел. На двата полюса, очаквано, бяха реакциите на Израел и на палестинците.

Бенямин Нетаняху, министър-председател на Израел: Много съм развълнуван. Оттук ни прогониха по време на войната за независимост през 1948-а. Тръмп коригира една огромна историческа неправда.
Саеб Ерекат, палестински депутат: "Тази американска администрация е заплаха за световния мир. Международното право е с нас - окупираните палестинци."

Държавният секретар Майк Помпео обясни, че Вашингтон не се опитва да диктува да стане ли Западният бряг или не част от бъдеща палестинска държава. За това трябва да преговарят пряко израелците и палестинците. Последните обаче отказват да влизат в диалог с посредник администрацията на Тръмп, който през последните години призна Ерусалим за столица само на Израел, както и суверенитета на тази държава върху окупираните Голански възвишения.