НОВИНИ

САЩ върнаха в по-строг вариант санкциите срещу Иран

Съединените щати върнаха в по-строг вариант санкциите срещу Иран, отменени частично след ядреното споразумение. Изключение се прави за Китай, Индия, Южна Корея, Турция, Италия, Гърция, Япония и Тайван. Това са най-големите купувачи на ирански петрол, които ще могат да продължат вноса още 180 дни. Облекченията разсеяха част от страховете за недостиг на петрол и днес той поевтиня до нива около 73 долара за барел.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
18:26, 05.11.2018
Чете се за: 01:09 мин.
По света

Администрацията на Тръмп върна и затегна допълнително санкците срещу Иран, отменени в рамките на ядреното споразумение от 2015-та. Под ударите вече попадат 700 физически лица, фирми от енергийния сектор, банки, кораби и самолети, включително националният превозвач Иран Еър. 300 от мишените са нови. Иран е изключен и от международната разплащателна система СУИФТ.

20 държави вече са намалили вноса си на ирански петрол, над 100 международни компании са напуснали Иран заради перспективата от санкции, обяви Вашингтон. Целта е иранските продажби на петрол да бъдат сведени до нула заради действия като кибер-атаки, ракетни тестове, подкрепа за терористични групировки в Близкия изток.

Майк Помпео - държавен секретар на САЩ: Иранският режим има избор - да промени на 180 градуса незаконните си действия и да се държи като нормално държава, или да преживее икономически колапс. Надяваме се, че е възможно ново споразумение с Иран.

Страните, които могат да продължат временно вноса на ирански петрол вече са намалили значително покупките през последните шест месеца. Вашингтон се надява европейските страни да спазват санкциите.

Стивън Мнучин - министър на финансите на САЩ: Максималният натиск на Съединените щати само ще нараства. Компаниите по цял свят трябва да знаят, че ще налагаме стриктно нашите санкции.
;

Евросъюзът е против връщането на санкциите. Великобритания, Германия и Франция създадоха алтернативен разплащателен механизъм. Китай, който заедно с Русия, също е страна по споразумението с Иран, подкрепя законната търговия със страната. Техеран обяви, че ще наруши санкциите, които определи като икономическа война срещу обикновените хора.

Хасан Рохани - президент на Иран: Никой в Белия дом не е бил по-голям расист. Какво може да очакваме от расисти и нарушители на закона и международните конвенции.

Израел приветства решението на Вашингтон като смело, решително и важно. През април иранският износ е бил 2,8 милиона барела дневно, но спадна с един милион. През октомври цените достигнаха 85 на сто, но при обявените изключения за някои клиенти се стабилизираха около 73 долара за барел.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Англичанин направи плувна обиколка около Великобритания
Англичанин направи плувна обиколка около Великобритания
Пешеходец почина след катастрофа в района на Централна гара в столицата
Пешеходец почина след катастрофа в района на Централна гара в столицата