НОВИНИ

Очаква се САЩ да възобнови санкциите срещу Иран

Белият дом ще оповести днес подробности за възобновяването на санкциите срещу Иран по нареждане на президента Доналд Тръмп. Санкциите вероятно ще влязат в сила в 19.00 часа българско време. Същевременно Европейският съюз ще се опита да защити своите интереси.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
10:50, 06.08.2018
Чете се за: 00:27 мин.
По света

През май американският президент Доналд Тръмп изтегли Съединените щати от споразумението за Иран, по силата на което международните санкции срещу Техеран бяха вдигнати в замяна на ограничения над ядрената му програма. И днес се очаква Вашингтон отново да наложи санкции срещу Иран.

Какво ще предприеме Европейският съюз, за да предпази обещаващите бизнес връзки с ислямската държава?

Днес влиза в сила Европейският блокиращ закон, чрез който трябва да бъдат защитени европейските компании, опериращи на иранска територия. Друг начин да се противодейства на американските санкции е отпадането на ограниченията пред Европейската инвестиционна банка да подкрепя европейски инвестиции в Иран.

Вариант е и да се търси секторно сътрудничество с Техеран чрез допълнителна финансова подкрепа. Очаква се и сделките с ирански петрол вече да се извършват в евро, а не в долари.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Алпинисти оглеждат голямото срутище на пътя за Забърдо
​Алпинисти оглеждат голямото срутище на пътя за Забърдо
11 журналисти са задържани във Венецуела след покушението срещу президента
11 журналисти са задържани във Венецуела след покушението срещу президента