НОВИНИ

САЩ възстановиха статута на мисията на ЕС във Вашингтон

Съединените щати заявиха в понеделник, че възстановиха на мисията на ЕС във Вашингтон предишния ѝ статут, наричайки блока един от "най-ценните партньори". Преговорите за проблемните търговски отношения между двата бряга на Атлантика ще бъдат възобновени.

bnt avatar logo
от БГНЕС
14:42, 04.03.2019
Чете се за: 00:42 мин.
По света
сащ възстановиха статута мисията вашингтон

Държавният департамент на САЩ намали дипломатическия статут на мисията на Европейския съюз от държава-членка на международна организация в края на миналата година, което се разглежда като допълнителен удар за трансатлантическите връзки.

"Държавният департамент отново ще признае представителството на Европейския съюз във Вашингтон като равностойно на това на мисия в дипломатическия корпус", се казва в изявление на Гордън Сондланд, посланик на САЩ в ЕС.

"Европейският съюз е уникално важна организация и един от най-ценните партньори на Америка за гарантиране на глобалната сигурност и просперитет", каза Сондланд.

"Сигурността и успехът на Европа са неразривно свързани с тази на Съединените щати и това ниво на ангажираност и сътрудничество трябва да бъде признато по подходящ начин във всякаква обстановка."

Мая Коциянчич, говорителка на ръководителя на външната политика на ЕС Федерика Могерини, приветства съобщението.

"Затова сме доволни, че Съединените щати взеха решението да се върнат към обичайната практика", каза Коциянчич на брифинг в Брюксел.

ЕС заяви през януари, че е в преговори с американски представители за статута на мисията, след като германската телевизия Дойче веле съобщи за понижаването му.

Дойче веле съобщи, че решението на Вашингтон е станало ясно, когато посланикът на ЕС във Вашингтон не получи покана за погребението на бившия американски президент Джордж Х.В. Буш през декември.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бойко Борисов посрещна руския премиер Медведев пред паметника на Незнайния воин
Бойко Борисов посрещна руския премиер Медведев пред паметника на Незнайния воин
Почина фронтменът на „Продиджи“
Почина фронтменът на „Продиджи“