НОВИНИ

Саудитска Арабия и Иран декларираха, че не искат война

Саудитска Арабия и Иран декларираха, че не желаят да влизат във война помежду си. И Рияд, и Техеран обаче предупредиха, че са готови на всичко, за да се бранят в случай, че бъдат нападнати. Напрежението след ударите срещу саудитската петролна индустрия остава.

bnt avatar logo
от Деян Йотов
20:24, 22.09.2019
Чете се за: 00:31 мин.
По света

Седмица след бомбардировките срещу стратегически петролни обекти в Саудитска Арабия Рияд и Техеран декларираха, че не искат война, но и не изключиха такава. На военен парад по повод 39-годишнината от избухването на войната с Ирак, иранският президент обяви, че ще представи пред ООН план за мир в Персийския залив, изключващ каквито и да било външни сили.

Хасан Рохани, президент на Иран: Колкото по-далеч са те, толкова повече сигурност ще има в региона.

Рияд ще реши как да реагира след като приключи разследването на ООН на атаките.

Адел ал Джубейр, министър на външните работи на Саудитска Арабия: Ще направим необходимото да предотвратим по-нататъшни нападения. Но войната е последен вариант.

Ракетната мощ на Иран превъзхожда саудитската и Рияд не разполага с адекватни средства да се брани ефективно от нея. От друга страна Саудитска Арабия превъзхожда Техеран по модерно въоръжение във военновъздушните сили. А Съединените щати, поне засега, показват, че не искат да се впускат в поредна война.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Броят на ранените след трусовете в Албания надхвърли 100 души
Броят на ранените след трусовете в Албания надхвърли 100 души
Протест в Швейцария срещу изграждането на 5G мрежа
Протест в Швейцария срещу изграждането на 5G мрежа