НОВИНИ

Саудитска Арабия обвини Иран за нападенията срещу танкери в Оманския залив

В интервю престолонаследникът принц Мохамед бин Салман ал Сауд посочи Техеран като извършител и обяви, че поведението на Иран изисква реакция на международната общност.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
08:32, 16.06.2019
Чете се за: 00:39 мин.
По света

Три дни след нападенията, принц Мохамед бин Салман ал Сауд обяви пред вестник "Аш Шарк ал Аусат", че кралството не иска война в региона, но няма да се поколебае да се справи с всяка заплаха срещу своя народ и суверенитет. Саудитският престолонаследник коментира, че иранският режим не е уважил визитата на японския премиер в Техеран и отговорил на неговите усилия с атаки срещу два танкера, единият от които - японски.

В четвъртък два танкера - единият на японска компания, другият - на норвежка, бяха атакувани в Оманския залив. Екипажите им бяха спасени и са невредими. Атаката стана южно от Ормузкия проток, който е основен маршрут за транспортиране на петрол.

;

Съединените щати и Великобритания обвиниха Иран за нападенията, а американската армия разпространи видео, за което твърди, че показва как ирански бойци от Корпуса на гвардейците на Ислямската революция свалят от единия танкер неизбухнала мина. Техеран отхвърли обвиненията и ги обясни с икономическата война, която Вашингтон води срещу страната им.

Отношенията между Съединените щати и Иран се влошиха значително с идването на президента Доналд Тръмп в Белия дом. Той напусна ядреното споразумение с Иран и затегна санкциите срещу страната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какво трябва да знаят родители и деца преди изпитите след 7. клас
Какво трябва да знаят родители и деца преди изпитите след 7. клас
 Преди повторния вот за кмет на Истанбул: Дебат между двамата кандидати
Преди повторния вот за кмет на Истанбул: Дебат между двамата кандидати