НОВИНИ

Саудитска Арабия отрича официално финансирането на радикалния ислям

Постоянното представителство на Саудитска Арабия към ЕС разпространи изявление, в което отрече Рияд да финансира разпространяването на радикален ислям в Белгия или където и да е по света, съобщиха белгийски медии.

bnt avatar logo
от БТА
10:57, 13.02.2017
Чете се за: 01:27 мин.
По света
саудитска арабия отрича официално финансирането радикалния ислям

Изявлението е свързано с предстоящото днес изслушване на представители на централната джамия в Брюксел пред парламентарната анкетна комисия за атентатите в белгийската столица преди година. Миналата седмица медиите в страната цитираха доклад на контраразузнаването, според който в джамиите в Белгия все по-често се проповядва радикален ислям в сунитска уахабитска разновидност, който в салафистката си версия се стреми към "първоначалния, чист ислям" - държавната религия в Саудитска Арабия. Този прочит на исляма забранява слушането или създаването на музика, рисуването на картини и пушенето и признава Корана за единствен закон.

Докладът бе изготвен по искане на белгийския вътрешен министър заради подозрения, че централната джамия на Брюксел се е превърнала в гнездо на уахабизма. Саудитска Арабия е стопанин на тази джамия с дългогодишен договор. Общо в Белгия джамиите са 320, от тях 70 са в Брюксел, а в около 10 на сто от общия брой се проповядва салафизъм. Освен известните джамии, съществуват места за молитва, напълно извън обсега на службите - апартаменти и гаражи, където мюсюлманите се събират и се радикализират.

Броят на джамиите в Белгия, където се проповядва салафисткият прочит на исляма, включително идеята за джихад, е нараснал двойно от 2001 г. насам, показват официалните данни. Допълва се, че от 70-те джамии в Брюксел едва 13 са признати за официални храмове от държавата.

В изявлението на Саудитска Арабия пише, че тези изводи са "предразсъдъци, които не отразяват действителността". Рияд настоява, че се бори с всички прояви на тероризма и с неговите проповедници.

Белгийските медии днес съобщават, че властите са получили молби за узаконяването на още десетки джамии в страната, за повечето от които службите са дали съгласие. Властите в северната провинция Фландрия са получили положителното становище на службите за откриването на нови 20 джамии от 43 заявени, но настояват да получат подробни доклади за всеки от бъдещите молитвени домове, с точно описание на пътищата за финансиране. За да получат разрешение, представителите на новите джамии във Фландрия ще трябва да се подпишат под документ, с който приемат Европейската конвенция за правата на човека и се съгласяват, че в Белгия има върховенство на гражданския закон, а не на шериата.

В Белгия днес предстои произнасянето на първата присъда срещу местен джихадист, убивал хора в Сирия. Подсъдимият се е завърнал от фронта след година участие в сражения, където е получил тежки увреждания по главата. Защитата му настоява, че самопризнанията му са съмнителни заради получени поражения на мозъка. Прокуратурата се позовава на прихванати разговори по телефона, в които подсъдимият признава всичко пред приятелката си, докато е бил на фронта в добро здраве. Ако бъде признат за виновен, той ще получи най-тежкото наказание - 30 години затвор. Подсъдимият е бил в Алепо в една група с извършителите на атентатите в Париж и Брюксел.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
2-годишни деца с кариеси, алармират стоматолози в Пловдив
2-годишни деца с кариеси, алармират стоматолози в Пловдив
Сърбия скоро ще получи руските изтребители МиГ-29
Сърбия скоро ще получи руските изтребители МиГ-29