НОВИНИ

Саудитска Арабия иска спешна среща на Арабската лига заради напрежението с Иран

Саудитският крал Салман призова лидерите на страните от арабския свят за провеждане на спешна среща в Мека на фона на изостряне на отношенията с Иран, съобщи агенция СПА, позовавайки се на източник от кралското семейство.

bnt avatar logo
от БГНЕС
11:22, 19.05.2019
Чете се за: 00:30 мин.
По света
саудитска арабия иска спешна среща арабската лига заради напрежението иран

Източникът на агенцията казал, че поканата на краля била адресирана до страните от Лигата на арабските страни и Съвета за сътрудничество на страните в Персийския залив поради диверсията срещу петролни танкери край бреговете на Обединените арабски емирства. Сред аргументите за срещата било и нападението на „терористи-хусити“ срещу две помпени станции за петрол в Саудитска Арабия. Американските разузнавателни агенции смятат, че атаката срещу танкерите може да бъде извършена от сили, които симпатизират на иранските власти или работят за тях.

"Пазителят на две благородни светилища (официалната титла на саудитския монарх) призова братята си, лидерите на Съвета на държавите от Персийския залив и Лигата на арабските държави, да проведат две спешни срещи на високо равнище на 30 юни в Мека", се казва в изявлението.

На същата дата в Мека ще се проведе среща на високо равнище, на която ще пристигнат държавните и правителствените ръководители на Организацията за ислямско сътрудничество.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Петима загинаха при самолетна катастрофа в Хондурас
Петима загинаха при самолетна катастрофа в Хондурас
Ивет Лалова спечели бягането на 200 м на турнир в Япония
Ивет Лалова спечели бягането на 200 м на турнир в Япония