Саудитският крал Салман осъди нападението във военна база във Флорида. При атаката бяха убити четирима души, включително стрелецът - гражданин на Саудитска Арабия.

Нападателят във военна база Пенсакола застреля трима и рани най-малко осем души, преди самият той да бъде убит. Стрелецът е служител на саудитските военновъздушни сили, който бил на обучение в Съединените щати.

Американски медии съобщават, че неговото име е Мохамед Саед Алшамрани. Институт, който следи джихадистката активност, твърди, че преди нападението той е публикувал кратък манифест в Туитър и нарича Америка нация на злото.

ФБР все още не може да определи мотивите за атаката, но се разследват терористични връзки.

Рейчъл Рохас, специален агент от ФБР: Към момента не можем да потвърдим какви са мотивите на стрелеца да извърши този ужасен акт. Циркулира много информация, но ФБР работи само с факти, а в момента тече разследване. Не можем да потвърдим и името на стрелеца.

Американският президент Доналд Тръмп съобщи, че кралят на Саудитска Арабия Салман му се е обадил, за да изрази своите съболезнования, както и да осъди варварския акт.

В изявление саудитското министерство на външните работи уверява, че ще окаже пълна подкрепа на разследването.

Рияд е ключов съюзник на Вашингтон в Близкия изток. Двете страни отдавна имат съвместни програми за военен обмен.

Стрелбата във военновъздушната база във Флорида обаче поставя въпроси как се подбират чуждестранните военни, които пристигат на обучение в Съединените щати.