НОВИНИ

Събарянето на къщата на ген. Рачо Петров е законно

Събарянето на къщата на ген. Рачо Петров, на бул. "Дондуков" 20 е законно, потвърдиха от Столичната община и от Министерството на културата. Сградата не е паметник на културата и е определена като опасна, а общината е издала заповед за нейното събаряне още преди 4 години. След скандал с наследниците на генерала ,които са против, събарянето на опасната постройка продължава.

БНТ2-София
от БНТ2-София Цветелина Борисова
19:50, 28.12.2017
Чете се за: 00:59 мин.
У нас

Въпреки скандала, шумът от къртач не притеснява живеещите наоколо, защото повече от 20 години в къщата на бул. „Дондуков" и ул. „Бенковски" не живее никой.

Иван Яхнаджиев, художник: Моето ателие е малко по-надолу и минавам оттук, за да видя каква е съдбата на тази къща, защото преди години съм я рисувал и даже като студенти сме идвали да я рисуваме и аз съм за това да се бутне, защото тук беше пълно с наркомани всяка сутрин.

От Дирекция строителен контрол на Столичната община също са категорични, че сградата е опасна за преминаващите край нея и нееднократно са издавали предписания за укрепването ѝ

Арх. Влади Калинов, директор на Дирекция "Общински строителен контрол", НАГ, СО: Всъщност има издадена заповед, която е от 2013 г. Минали сме по всички съдебни инстанции, през съдебен контрол. Заповедта казва, че сградата не може да бъде укрепена и трябва да бъде премахната.

Багер започна разрушаването на къщата в първия ден след Коледа. След сигнал Министерството на културата спря събарянето, за да извърши проверка, а наследниците на имота изразиха възмущение, че това се случва по време на празниците.

Арх. Влади Калинов, Директор Дирекция "Общински строителен контрол", НАГ, СО: Това,~което ние правим, е да премахнем сградата до кота 0, тъй като установихме, че в сутерена на тази сграда, се намират съоръжения, които не трябва да прекъсват - колектор на Топлофикация и важен трафопост, който захранва сградите в околните квартали.

Междувременно проверката на Министерството на културата установи:"Сградата никога не е била декларирана като паметник на културата. В този смисъл събарянето ѝ не подлежи на санкция от културното ведомство.

Съборената постройка обаче попада в територия със статут на групова недвижима културна ценност и всички бъдещи строежи на мястото трябва да се съгласуват с Министерството на културата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жители на квартал Факултета газят в кал заради неремонтирани улици
Жители на квартал "Факултета" газят в кал заради неремонтирани улици
Улица 100-те дупки се появи в Свищов
Улица "100-те дупки" се появи в Свищов