НОВИНИ

Сбъдна се една отколешна мечта

За някого може да прозвучи пресилено, но направо сърце ме заболя, когато минавайки, през с. Бъркачево, Врачанско преди години видях, че липсва бронзовата глава от паметника на моя приятел от ученическите години в Мездра Николай Николов. На събитията от горещото лято на 1968г. се бях посветил още като студент в СУ „Климент Охридски", когато на 4-5 април по Великден 1968г.за първи път видях и се влюбих в Златна Прага. А на 9-ти септември същата година дойде злокобната вест, че при охрана на летище „Рузине" в Прага е загинал при изпълнение на воинския си дълг мл. сержант Николай Цеков Николов.

bnt avatar logo
от Стефан Здравков
16:49, 03.11.2017
Чете се за: 00:57 мин.
Твоята новина
сбъдна една отколешна мечта

Единствената жертва на БНА при десанта и инвазията в тогавашна ЧССР. На 2 октомври 2013г. пък най-сетне успях да посетя и лобното му място край някогашната лятна столица на кралете на Бохемия Раковник. За да ме прониже за втори път сърцето, когато видях как е оскверняван през годините скромният войнишки паметник : взривяван, заливан с блажна боя, буквите от името му върху каменния паметник изчегъртани. След няколко посещения в Прага и Раковник и десетки писма до всички български и чешки институции единственият български войнишки паметник в Чехия сега е в задоволително състояние. Там занесох и поставих нова паметна плоча с името на ст. Николай Николов, дар от мездренския каменоделец Иван Велчев, следовник и кръстен от маестро Иван Фунев.

А на 30 октомври т.г. в центъра на с. Бъркачево върху паметника на ст. Николов беше поставено нова глава на войника, този път от камък! Автор е Стефан Стефанов, директор на училището по каменоделие в с. Кунино, Врачанско. Това е в изпълнение на проект, защитен пред ЕС от известния наш кинорежисьор Стефан Командарев и продуцент Мартичка Божилова, които правят филм за инвазията, а аз ще бъда само консултант. Лично аз бях приятно изненадан от инициативата на общинска администрация Бяла Слатина, водена от кмета Иво Цветков и Георги Георгиев, кмет на Бъркачево!

Защото години наред кметът на Мездра Генади Събков с писмо отказа да се включи в нашата „Алея на Помирението с Чехия" от дъхави български рози от България през Сърбия, Унгария, Германия чак до Чехия. А в дните, когато снимачният екип на Стефан Командарев заведе брата Петър да види лобното място на своя загинал брат, а сетне се поклонихме пред новия паметник, делегация от Мездра гостуваше в Испания.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
История.BG - 5 години в ефира на БНТ
"История.BG" - 5 години в ефира на БНТ
Авария остави без вода стотици домакинства във Варна
Авария остави без вода стотици домакинства във Варна