Събитията на 2019: Брекзит

Ще напуснат или ще останат? Сагата Брекзит продължи повече от 3 години. Сега наближава краят на една епоха.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
преди 2 месеци
Чете се за: 00:55 мин.
Събитията на 2019 г.
Борис Джонсън, премиер на Великобритания (13.12.2019 г.): Имаме огромно мнозинство в новия парламенти да - ще приключим с Брекзит! Ще го направим до 31 януари!

Триумф на консерваторите, невиждан от времето на Маргарет Тачър. Борис Джонсън получи подранил коледен подарък - парламентарно мнозинство, което да каже “ДА” на неговата сделка за напускане и той да изведе Великобритания от ЕС. Документът гарантира правата на гражданите и дава едногодишен срок на Лондон и Брюксел да договорят бъдещите си отношения.

Пътят към сделката беше трънлив - сделката за напускане на Тереза Мей претърпя три съкрушителни загуби в парламента, Джонсън дори не успя да подложи своя вариант на гласуване, ред в Уестминстър не можа да въдвори дори председателят Бъркоу.

За малко надвисна кошмарът от Брекзит без сделка, а решението бяха избори. Борис Джонсън събра гласовете на всички, които искат напускане на ЕС. И на тези, които просто се умориха да слушат за Брекзит.

Борис Джонсън: Да приключваме с Брекзит!

В Брюксел битката за намиране на изход също не беше лека.

Доналд Туск, бивш председател на Европейския Съвет (13.11.2019 г.): Брекзит ще бъде същинския край на Британската империя.
Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската Комисия (13.12.2019 г.): Предстоят ни времена на тежки изпитания. Да, Обединеното кралство напуска, но това не е краят. Това е началото на едни прекрасни бъдещи отношения между добри съседи.

Ще последва ли ефектът на доминото? Ще научи ли Брюксел уроците? Ще има ли сътресения на Острова, където отново се чуват призиви за шотландска независимост? Джонсън обеща да бъде обединител, но за някои той е Гринч, който ще им отнеме не Коледа, а правото да бъдат европейски граждани.

Новата ера започва и изпитания предстоят и от двете страни на Ламанша.

Предложения за "Събитие на седмицата" - 24 февруари - 1 март
Минали анкети
Топ 24
Най-четени