Събитията на 2019: НАТО

НАТО посрещна 70-ата си годишнина с препотвърждаване на принципа "Един за всички, всички за един" и с ангажимент за споделяне на разходите. Европейските съюзници и Канада ще похарчат допълнително 400 милиарда долара за отбрана до 2024 година.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
преди 2 месеци
Чете се за: 01:40 мин.
По света
Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО: В променящ се свят и НАТО ще продължи да се променя.

А светът наистина се променя. Пактът, започнал с 12 страни-членки, днес е два пъти и половина по-голям. Като във всяко голямо семейство, и отиващата си година премина със спорове за пари.

От идването си на власт американският президент Доналд Тръмп непрекъснато поставя въпроса какво печелят Съединените щати от Пакта, предвид разходите, които поемат.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Никой не е имал брутен вътрешен продукт колкото нашия сега, никой не се и доближава. Някои хора плащат един процент, дори под един процент от техния много малък БВП, а това не е честно. Ако бъдат нападнати, ние ще ги защитаваме, но не е справедливо.

Факт е, че САЩ харчат около 3,4% от БВП за отбрана през 2019 година, докато европейските страни и Канада - средно по процент и половина.

Френският президент Еманюел Макрон обаче заяви, че е уморен от разговорите за пари и в навечерието на срещата в Лондон постави диагноза, че в стратегически план НАТО е в състояние на "мозъчна смърт".

Еманюел Макрон, президент на Франция: Докато не решим тези въпроси, нека не преговаряме дали споделянето на цената е такова или друго, или разпределението на финансовата тежест е някакво. Може би ни е нужен сигнал за пробуждане.

Германия не беше доволна.

Ангела Меркел, канцлер на Германия: Не мисля, че е нужен подобен помитащ удар.

И Доналд Тръмп не остана доволен.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Това е много, много гадно изказване.

Думите на Макрон засилиха съществуващото напрежение с Турция.

Реджеп Тайип Ердоган, президент на Турция: Уважаеми Макрон, обръщам се към теб от Турция, ще го кажа и в НАТО. Първо си провери твоя мозък.

Напрежението около Сирия е точката на сблъсък между съюзниците. САЩ и Турция взеха огромно стратегическо решение, без да се консултират с останалите от Алианса. Вашингтон изтегли своите части от Северна Сирия, там нахлу Турция. Тя обвини Франция, че се отнася приятелски с нейните врагове и дори заплаши да блокира плановете за защита на Полша и Балтийските държави срещу евентуална руска агресия, ако съюзниците не признаят кюрдската милиция в Северна Сирия за терористична организация.

Дотам не се стигна, но напрежение създава и решението на Анкара да закупи руски ПВО-системи Ес-400, както и изключването ѝ от програмата Еф-35. Президентът Тръмп дори заяви, че може да се наложи Турция да си търси бойни самолети от Русия или Китай.

Не мина и без лични обиди. Президентът Тръмп си тръгна по-рано от срещата в Лондон заради подигравки на колегите му по повод безкрайните му словоизлияния. Тръмп дори нарече канадския премиер "двуличник". Все пак лидерите загърбиха нападките като "мозъчна смърт"и "престъпни длъжници" и навлязоха в осмото десетилетие на Алианса.

Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО: Завършихме срещата с аплодисменти и показахме единството на този Алианс. Въпреки различията, ние сме обединени около нашата основна цел да се пазим и отбраняваме един друг.
Топ 24
Най-четени