Събитията на 2019: Посещението на папа Франциск в България

В шестата година на понтификата си, папа Франциск посети 11 страни на четири континента - от Панама през Мадагаскар до Япония и завърши 32-рото си апостолическо пътуване. Избра България за първата извън пределите на Италия молитва за мир на представители на различни религии. Тук, в сърцето на София, където от векове съжителстват православен и католически храм, синагога и джамия.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
преди 2 месеци
Чете се за: 00:59 мин.
У нас

Второто посещение на папа в България, след Йоан-Павел Втори през 2002 г., беше под мотото „Мир на Земята", по стъпките на Анджело Ронкали, наричан „Българският папа", папски нунций у нас в продължение на 10 години.

На Томина неделя, в Светия Синод, папа Франциск се срещна с българския патриарх Неофит.

Неофит, Патриарх Български: След 17 години, Вие сте вторият папа, който идва в България, което няма как да си обясним, освен като наистина специално отношение.
Папа Франциск: Бих искал отново да благодаря за оказания ми прием и да Ви уверя, че ще нося в сърцето си спомена за тази братска среща.

По настояване на Ватикана, мерките за сигурност и организацията позволиха достъп до всички събития на възможно най-много хора. На площад „Княз Александър Първи" над 7000 души дойдоха да видят папата.

Папа Франциск: Не се страхувайте да бъдете светците, от които тази земя се нуждае.

И у нас, Франциск беше папата, докосващ сърцата, чужд на протокола, нехаещ за пиедестала си, близък до хората, готов да се смее с деца, да се шегува с младежи, търпеливо да чака и слуша болни и страдащи. С думи, в които всеки познава терзанията си.

Папа Франциск: Когато си мисля за песимиста, ми идва наум една хубава торта. Какво прави песимистът? Сипва оцет върху тортата. И съсипва всичко. Докато любовта отваря вратите... Господ е един нелечим оптимист.

В Раковски папата изненадващо даде причастие лично на 245 деца от цяла България - жест, безпрецедентен за неговия понтификат.

Почти 33 години след първата молитва за мир в Асизи, в София „Срещата за мир" събра духовни лица от различни вероизповедания, но не и от Българската православна църква, която обяви, че нейни представители няма да участват в събитията от папската визита.

Топ 24
Най-четени