Събитията на 2019: Северна Македония

Ако краят на годината донесе меланхолия, през пролетта всички предпоставки за евроатлантическото бъдеще на Северна Македония бяха налице.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
преди 2 месеци
Чете се за: 01:06 мин.
Събитията на 2019 г.
Зоран Заев, министър-председател на Северна Македония: Уважаеми европейски лидери, не гасете блестящите звезди, към които ние се стремим. Не се превръщайте в препятствие за нас. Каня Ви да бъдете наши герои. Европейският път е единственият за нас. Няма алтернатива.

През януари парламентът промени Конституцията - Македония стана Северна Македония. Беше сложен край на 27-годишния спор с Гърция. Депутатите преодоляха ветото на президента Георге Иванов. Властта се справи и с негативните настроения сред гражданите. Започна и голямата смяна - в договори, лични документи, номера на коли. Първата табела беше поставена на границата с Гърция.

След Преспанското споразумение, външният министър Никола Димитров сложи името си и под още един исторически документ - протокола за присъединяване на Скопие към НАТО.

Няколко дни по-късно синьо-белият флаг на алианса се развя в центъра на Скопие.

Зоран Заев, министър-председател на Северна Македония: Успяхме от второстепенния балкански път, на който с десетилетия сме чакали, да се върнем на главната магистрала към Европа.

И ако във външнополитически план страстите поутихнаха, то във вътрешнополитически Северна Македония кипеше. Страната избираше президент. На 5 май, след балотаж, кандидатът на управляващата коалиция Стево Пендаровски беше избран за първия президент на Северна Македония.

Стево Пендаровски, президент на Северна Македония: Публично се ангажирам да бъда президент на всички!

През юни Брюксел отложи за октомври решението за начало на преговори. През есента Франция попари надеждите. Отказът стана причина за свикването на предсрочни избори догодина. София постави на Скопие условия в замяна на подкрепа. В края на годината македонските представители в смесената комисия по спорните въпроси едностранно прекратиха работа. Мотивираха са с предстоящите избори.

Дни по-късно БАН обяви, че официалният език в Северна Македония е писмено-регионална норма на българския език в отговор на Харта, приета от македонските им колеги. БАН определи като невярна и неприемлива тезата, че македонският е самостоятелен език.

Топ 24
Най-четени