Събитията на 2019: Природните бедствия

Андреа, Дориан, Имелда, Умберто - това са само част от имената, които белязаха 2019 година. Стихии, които с разрушителна сила напомниха на хората колко са уязвими.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
преди 2 месеци
Чете се за: 00:59 мин.
По света
Бренамей Купър, оцеляла след ураган: Оцелях след Дориан, което е неописуемо.

2019 г. разочарова метеоролозите-оптимисти. Очакванията им за по-балансиран климат не се оправдаха. През летните месеци термометрите се надпреварваха да поставят рекорди. Градусови постижения имаше в 29 държави.

Заради високите температури, съчетани със силни ветрове, над 300 квадратни километра в Калифорния лумнаха в пламъци. В пламъци беше и Сибир. С невиждана сила и скорост огнена стихия се разрази и в Амазонските гори. Огнищата там бяха с 85 процента повече в сравнение с миналата година. Бедствието разпали политическите страсти и накара племената от Амазония отчаяно да се борят за оцеляването си.

И пак заради капризите на климата, вместо романтични, за много туристи снимките от Венеция тази есен приличиха на апокалиптични. Приливна вълна предизвика наводнение, каквото италианският град не е преживявал повече от 60 години.

И докато бедствията запълваха все по-дългия списък с климатични катаклизми за 2019 г., едно 16-годишно момиче не спираше да призовава към действие за овладяване на промените в климата.

Грета Тунберг: Ние сме в началото на масово унищожение, а вие говорите само за пари и за вечен икономически растеж. Как смеете!

Грета Тунберг не получи Нобеловата награда, не допадна на много световни лидери, но спечели милиони последователи. Постижение, с което не може да се похвали нито едно съвременно политическо движение. Вдъхновени от идеите ѝ, петъчните стачки за бъдещето, вече са традиция. А словосъчетанието „извънредно климатично положение" се превърна в израз на Оксфордския речник за 2019-та.

С тази година си отива най-горещото десетилетие, откакто се правят измервания. Въглеродните емисии през 2019 г. не намялаха. А учените са категорични, че за да се ограничи глобалното затопляне до градус и половина, вредните емисии трябва да намаляват почти с 8 процента годишно от 2020 година.

Предложения за "Събитие на седмицата" - 24 февруари - 1 март
Минали анкети
Топ 24
Най-четени