НОВИНИ

Сблъсъци и протести в Армения заради избора на премиер

На фона на протести Арменският парламент избра бившия президент Серж Саркисян за премиер. Вече 5-ти ден протести заливат улиците на столицата Ереван, а организаторите им ги нарекоха начало на „Кадифена революция“. Демонстрациите прераснаха в сблъсъци. Десетки са ранените и арестуваните.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
19:51, 17.04.2018
Чете се за: 00:46 мин.
По света

77 гласа „за“ срещу 17 „против“ - така на практика 63-годишният Серж Саркисян, чийто втори президентски мандат приключи миналия месец, не просто беше избран за премиер, а му беше дадена и властта да управлява отново страната. С Конституционен референдум правомощията на държавния глава в Армения бяха орязани до протоколни и реалната власт вече фактически е у премиера.

Серж Саркисян - премиер на Армения: Формирането на правителство започва сега. Ще можем да отбележим, че преходът към система на парламентарно управление според Конституцията, е преминал добре поне що се отнася до институциите.
;

Сълзотворен газ, шокови гранати, близо 50 ранени демонстранти и 6-ма пострадали полицейски служители. Така изглеждаше арменската столица Ереван вчера, след като 6 хиляди души се събраха в центъра на града и се опитаха да достигнат сградата на Народното събрание. Сред ранените беше и лидерът на опозиционната партия "Граждански договор" - Никол Пашинян.

;

Пашинян поведе протестът и днес - денят, в който парламента гласува номинацията на Серж Саркисян за премиер. Хиляди се събраха на площад Франция в Ереван, блокирани са и входовете на правителствени сгради, в които се помещава външното министерство и централната банка. Арестувани са 80 демонстранти, а Никол Пашинян обяви началото на „тотално неподчинение“.

Серж Саркисян е критикуван за корупция, за зависимост от Русия. Поддръжниците му, обаче, твърдят, че дългогодишният му опит го прави най-подходящ за поста премиер, особено що се отнася до замразения конфликт в Нагорни-Карабах.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Показен арест на кмета на район „Младост“ Десислава Иванчева
Показен арест на кмета на район „Младост“ Десислава Иванчева
​Пореден случай на насилие над дете в социален дом в Пазарджик
​Пореден случай на насилие над дете в социален дом в Пазарджик