НОВИНИ

Гръцко-македонската граница заприлича на бойно поле

Неспокойно беше днес на македоно-гръцката граница. Имаше сблъсъци между македонската гранична полиция и мигранти. Група от стотина бежанци от лагера Идомени, се опита да прескочи оградата и да влезе в Македония. В отговор македонските граничари използваха сълзотворен газ и гумени куршуми. Десетки бежанци са пострадали, някои от тях са настанени в болница.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
19:54, 10.04.2016
Чете се за: 00:58 мин.
По света

Бойно поле - така изглеждаше гръцко-македонската граница днес. С дъжд от гумени куршуми и сълзотворен газ беше пресечен опитът на мигрантите да преминат в Македония.

Как започва всичко? По информация на македонските власти, три добре организирани групи потеглят от лагера в Идомени към границата. Македонската полиция отказва да ги пусне да преминат и изстрелва срещу тях предупредителни сигнали. Бежанците успяват да пробият оградата на няколко места и преминат на македонска територия, но само за няколко минути. Конфронтацията продължава часове. На стрелбата от страна на македонската полиция, мигрантите отвръщат с камъни. Малко по-късно се намесва и гръцката полиция, за да върне хората в лагера.

От "Лекари без граници" съобщават, че десетки бежанци са с проблеми с дишането. Според гръцкия вестник "Катимерини", в импровизирания лагер до Идомени са били разпространени листовки, с призив да бъде щурмувана границата. От вчера сред блокираните там близо 11 хиляди души, се разпространявали слухове, че границата ще бъде отворена.


;

След затварянето на Балканския маршрут хиляди мигранти останаха блокирани в лагерите за временно настаняване, а напрежението сред тях периодично ескалира. От началото на тази седмица, Гърция започна да връща обратно в Турция тези мигранти, които няма как да получат бежански статут. Депортирани до този момент са около 400 души, предимно пакистански граждани. Останалите продължават да седят в очакване.

Абу Мохамед, бежанец от Сирия: Казахме си, че или ще преминем границата, или ще умрем тук - в Гърция. Нямаме повече търпение, нямаме повече надежда. Омръзна ни от решения на ЕС, от срещи в Женева... нищо от това не ни помага.

Говорител на гръцкото правителство обвини Македония за създалата се ситуация. Той определи безразборното използване на химикали срещу уязвими хора, като опасно и нежелателно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Най-малко 260 ранени мигранти в Идомени след сблъсъци с македонската полиция
Най-малко 260 ранени мигранти в Идомени след сблъсъци с македонската полиция
Пчелите в с. Бъзън измират заради нерегламентирано пръскане
Пчелите в с. Бъзън измират заради нерегламентирано пръскане