НОВИНИ

Сблъсъци на протестите в Румъния, над 400 души пострадаха

Румъния се готви за нови протести. Снощи антиправителствените демонстрации прераснаха в сблъсъци. Над 400 души пострадаха по време на демонстрацията в Букурещ. Демонстрантите се опитаха да преминат огражденията пред сградата на правителството. Полицията ги разпръсна със сълзотворен газ. Румънският президент Клаус Йоханис осъди действията на силите на реда, като ги определи като "брутални". За БНТ журналистът от румънската национална телевизия Даниел Коман заяви, че след сблъсъците тази нощ, демонстрантите са още по-решени да продължат с протестите.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
12:00, 11.08.2018
Чете се за: 00:59 мин.
По света

Площадът на Победата осъмна осеян с камъни, счупени бутилки и ограждения. Равносметката от нощта на протестите. Според организаторите над 100 хиляди души са участвали в антиправителствената демонстрация в Букурещ.

"Крадци", скандираха протестиращите и развяваха плакати с надписи "Заради вас сме бедни".

Гневът е насочен срещу управлението на социалдемократите и реформите, които правят в съдебната система. Недоволството беше породено и заради отстраняването на ръководителката на антикорупционната агенция, както и от факта, че лидерът на социалдемократите ръководи Камарата на депутатите, въпреки, че е осъден на затвор за корупция.

Даниел Коман, журналист в TVR1: Трудно е да кажем дали протестите ще доведат до промени в управлението на страната. През 2015 година демонстрациите предизвикаха промени, но след това демонстрациите нямаха такъв резултат. Но знаете ли, има промяна в мисленето на хората. Хората недоволстват много срещу корупцията. Те искат управляващите да работят в тяхна подкрепа, а не срещу тях. Може и да има оставки, но засега не е сигурно, няма подобни информации.

Към протестиращите се присъединиха и много румънци, които живеят в чужбина. "Искам да живея в родината си", скандираха някои от тях.


;

Румънците в чужбина са над 3 милиона. Някои споделят, че са напуснали родината си заради корупцията, ниските заплати и липсата на перспектива в Румъния.

Даниел Коман, журналист в TVR1: Това, което засега знаем със сигурност е, че ще има още протести, хората отново ще се върнат на площада довечера. След снощи хората са още по-решителни. Защото освен гнева към правителство, сега те изпитват гняв и срещу насилието, до което се стигна.

Президентът Клаус Йоханис поиска обяснение от вътрешния министър заради действията на полицията. „В една автентична демокрация всеки човек има правото да протестира, но насилието не е приемливо, независимо от политическите мнения.", заяви Клаус.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
По зрителски сигнал: Спазват ли влаковете разписанието си?
По зрителски сигнал: Спазват ли влаковете разписанието си?
Започва раздаването на листовки на граничните пунктове за чуждите шофьори
Започва раздаването на листовки на граничните пунктове за чуждите шофьори