НОВИНИ

Сбогуваме се с легендата на световната опера Монсерат Кабайе

На 85 години ни напусна една от забележителните личности на световната опера - примата Монсерат Кабайе. Сериозни сърдечни проблеми са причина за смъртта на оперната легенда. Въпреки тях, последният й концерт е само преди 6 месеца в Киев. Кабайе има впечатляваща кариера, която трае половин век.

Миглена Стойчева
от Миглена Стойчева
20:35, 06.10.2018
Чете се за: 00:50 мин.
Още

Най-красивият оперен глас, раждал се някога, отлетя към небето. За меломаните Монсерат Кабае е синоним на върховно удволствие заради неподражаемата сладост, с която се отличава нейният тембър. Пеенето й е еталон за белканто.

След дебюта й в Карнеги хол вестниците излизат с гръмки заглавия, в които определят Кабайе като певица, която е въплътила в себе си едновеременно най-добрите качества на Рената Тебалди и Мария Калас.

Години по-късно, пред камерата на "По света и у нас" примата категорично отхвърля това сравнение.

Монсерат Кабайе: Още на младини съм слушала много изпълнения на Рената Тебалди и на Мария Калас. Много ги харесвах. И години по-късно, когато започнах да получавам малки роли, имах късмета да се запозная и с двете. Това бяха два идола за мен. Аз не смятам, че днес, включвам в това число и себе се, може да има певица, която да е втората Тебалди или втората Калас.

Монсерат Кабайе не се нуждае от никакви сравнения с никоя певица преди нея. Неслучайно почитателите й я наричат "превъзходната" и в голяма степен това прозвище обобщава цялата й кариера.

Тя успява да се задържи на върха въпреки сериозни здравословни проблеми, които непрекъснато подлагат на изпитание сценичните й успехи. Мозъчен тумор и сериозен инфаркт са само част от препятствията, които обаче не могат да спрат пътя на Кабайе в изкуството. Може би защото като човек винаги е била открита , сърдечна и с брилянтно чувство за хумор, което пленяваше наравно с невероятния й глас.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
 Слаба преднина за управляващата партия след парламентарния вот в Чехия
Слаба преднина за управляващата партия след парламентарния вот в Чехия
Искат връщане на полигоните за млади шофьори, експерти в автошколите против
Искат връщане на полигоните за млади шофьори, експерти в автошколите против