НОВИНИ

Събориха емблематична къща от 19-и век в центъра на София

Събориха емблематична къща, построена през 19-и век в центъра на София. Новината предизвика гневни реакции в социалните мрежи. Защо още една вековна сграда си отиде безславно и законно ли се е случило това - по темата Благой Цицелков и оператора Станислав Ангелов.

Благой Цицелков
от Благой Цицелков
20:20, 15.02.2017
Чете се за: 01:05 мин.
У нас

История за разрухата, от ъгъла на улиците "Иван Денкоглу" и "Христо Белчев" в столицата. История за къща, съградена от проф. Михайло Драгоманов, украинецът оставил ярък отпечатък в съвременната история на България, къща която потъна в разруха.

Получил образованието си в Женева, където се запознал с бъдещия министър на просвещението у нас - Иван Шишманов. Родният политик се влюбил в първородната дъщеря на украинския публицист и революционер. Така проф. Михайло Драгоманов идва у нас, и се потапя в изследване на българския фолклор и етнография.

Според писателката Мария Владимирова, първият брой на "Сборника за народни умотворения, наука и книжнина", издаван и днес от БАН, бил написан тук,във вече съборената къща. Негов вдъхновител е именно украинския публицист.

Мария Галишка-Владимирова, писател: Минавайки покрай този дом, ако тук имаше една паметна плоча, ние щяхме да сторим поклон пред този дом, където неговия дух е раздавал идеи и вдъхновявал.

Всъщност плоча имало ,до преди два дни, когато започнало разрушаването на сградата.

арх. Влади Калинов, директор на Дирекция "Контрол по строителството" - Столична община: При нас няма данни това да е паметник на културата. Имаме данни, че къщата не е била поддържана, категорично, данните са много тежки и много сериозни като заключение.

Според хора от квартала, доскоро в сградата имало два ресторанта и магазин. Това е видно и от платформата на "Гугъл" - "Виж улицата".

арх. Влади Калинов: Тази сграда е отбелязана, като сграда подлежаща на премахване и изграждане на нова сграда.

И това е съвсем законно. Макар и сграда на 130 години, устояла на бомбардировки и три политически режима - тя не е била записана като паметник на културата. Дали е трябвало?

Мария Галишка-Владимирова, писател: Там, където има руини, има съкровища. Тези руини, които виждаме сега будят много печал.

Разрухата също е урок. Напоследък го учим често.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Заловиха 35-годишна жена от Добрич, откраднала кутия с дарения
Заловиха 35-годишна жена от Добрич, откраднала кутия с дарения
Почина режисьорът Петър Пашов
Почина режисьорът Петър Пашов