COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Събориха къща - паметник на културата в Пловдив

Къща-паметник на културата в центъра на Пловдив беше съборена тази сутрин неправомерно. Сградата е била архитектурно бижу, проектирано от известния архитект Йосиф Шнитер за богатия търговец на тютюн Васил Куцоглу. В късния следобед строежът беше запечатан, случаят се проверява от прокуратурата. Вижте повече подробности в прякото включване на Мариела Хубинова.

от Екип на БНТ - Пловдив
20:36, 06.06.2019
Чете се за: 01:17 мин.
У нас

Още едно архитектурно бижу в Пловдив вече е в историята. Срината със земята беше къщата на Васил Куцоглу, строена преди повече от 100 години. Тук са живели и наследници на известната пловдивска фамилия Обрейкови.

Съборената сграда е част от архитектурния ансамбъл с къщи по Главната улица на Пловдив, които имат статут на групова недвижима културна ценност.

Преди години мястото е било използвано и за детска градина, а в момента е частна собственост. И вместо да се реализират добрите първоначални намерения на настоящия собственик на имота - строителната компания "Верона Резиденс", сега на лице е поредното грубо погазване на закона за културното наследство.

Според разрешението за строеж от общината и одобрения проект от Националния институт за културно наследство собствениците са били задължени да запазят фасадата на сградата. Вместо това, багерите на инвеститора сринаха всичко до основи.

Георги Стаменов - кмет на район "Централен" - Пловдив: Строително разрешение имат за възстановяване на съществуващата сграда и смяна на функцията й на жилищна. Имотът е 100% частен. Трябваше да бъде реновиран като всички външни зидове съответно да се съхранят и интегрират в новата сграда.

От районното кметство незабавно спряха строителното разрешение на фирмата. Известната архитектка Румяна Пройкова - автор на проекта за реновиране на сградата, видимо беше разстроена от гледката.

Архитект Румяна Пройкова, проектант: Чувствам се много неприятно в момента... Сградата беше с проект, идеен проект, с пълно запазване на фасадите...

Според собственика, къщата-паметник на културата е съборена, защото е била опасна.

Светослав Митов - собственик на имота: Това са проблемните дъждове. Сутеренната част се беше напълнила с вода, две от стените се бяха пропукали, една от стените беше опасна за съседната сграда.

Експертна комисия обаче е трябвало да установи опасността от самосрутване на сградата.

Светослав Митов - собственик на имота: Аз съм собственик, а не изпълнител. Коментирайте, с който трябва - не с мен.

От фирмата-изпълнител отказаха коментар, междувременно общински служители запечатаха обекта.

От Националния институт за недвижимо културно наследство заявиха за БНТ, че собствениците са длъжни да възстановят сградата в първоначалния й вид. Те подлежат на санкция до 30 000 лв.

Европейската столица на културата Пловдив остана с един исторически паметник по-малко. Къщата на Куцоглу сподели съдбата на тютюневите складове на улица "Иван Вазов" и "Одрин" 8, и още десетки обекти.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Кубрат Пулев пред БНТ: Подали сме документи за бизнес виза, но те не са придвижени толкова бързо
Кубрат Пулев пред БНТ: Подали сме документи за бизнес виза, но те не са придвижени толкова бързо
Над 200 странстващи артисти гостуват в три квартала на Пловдив
Над 200 странстващи артисти гостуват в три квартала на Пловдив