НОВИНИ

Събраха 1 млн. евро за процеса на германски капитан, докарала бежанци

40-те бежанци, спасени на борда на германския кораб в Средиземно море вече получават специализирани грижи. Капитанката на кораба обаче, Карола РАкете е арестувана в Италия и я грозят до 10 години затвор, защото въпреки забраните е навлязла в пристанището на остров Лампедуза. Задържането ѝ предизвика възмущение в родината ѝ Германия, а за нейната адвокатска защита е събрано дарение от около 1 млн евро.

Мария Стоянова
от Мария Стоянова
20:18, 01.07.2019
Чете се за: 00:41 мин.
По света
събраха млн евро процеса германски капитан докарала бежанци

31-годишната Карола Ракете беше изправена пред съдия и прокурор в Сицилия днес. Обвинена е в съучастничество към нелегална миграция, нарушаване на морското право и съпротива срещу държавната власт. Германският президент критикува подхода на правителство в Рим.

Франк-Валтер Щайнмайер, президент на Германия: Италия не е просто една страна. Италия е в центъра на Европейския съюз, тя е една от държавите-основателки. Затова можем да очакваме от Италия друг подход по този случай.

Италианският вътрешен министър Матео Салвини посъветва президента на Германия, чрез съобщение в социалните мрежи, да се грижи за случващото се в страната му.

Карола Ракете беше задържана в събота сутринта, след като без разрешение реши да навлезе в италиански териториални води. Бежанците от кораба, които бяха престояли две седмици в открито море, спасени около бреговете на Либия, можеха да слязат.

Исаак, бежанец: Сега сме добре. Много съм щастлив. Ако не беше този кораб, сега щях да съм мъртво тяло във водата. Благодаря на кораба.

Германските министри на външните работи и на развитието настояват за освобождаването на капитанката. Сметката за нейната адвокатска защита, организирана от двама известни тв водещи е набъбнала до 1 млн евро.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Преднина за опозицията преди изборите в Гърция
Преднина за опозицията преди изборите в Гърция
НПО-та се обявиха срещу ветото на президента върху закона за Черноморието
НПО-та се обявиха срещу ветото на президента върху закона за Черноморието