НОВИНИ

Спас Гърневски: Антикорупционната комисия никога не е изпадала в летаргия

Антикорупционната комисия никога не е изпадала в летаргия. Това заяви заместникът на комисията Спас Гърневски в предаването "Денят започва с Георги Любенов".

bnt avatar logo
от БНТ
09:04, 23.11.2019
Чете се за: 00:48 мин.
У нас
Спас Гърневски, ГЕРБ: Антикорупционната комисия и парламентарната комисия, на която аз съм член, никога не са изпадали нито в летаргия, нито в сън. Напротив - след приемането на антикорупционния закон през 2018 г., това е един от най-рестриктивните в Европа за много сериозна воля за борба с корупцията по високите етажи. 2018 г. играта свърши, правилата са други. Вие видяхте колко хора в тези 2 години със съдействието на специализираната прокуратура начело с г-н Гешев и с КПКОНПИ - много сериозно се сви обръчът около тези, които искаха да злоупотребяват с власт. Като започнем с министри, кметове, депутати - 7000 души попадат в обхвата на тази комисия.
А миналата година и аз съм един от тези, които предложихме в парламентарната комисия, под обхват да бъдат и всичките новоизбрани над 6000 съветници, защото в местните власти има огромен ресурс, който някъде е предмет на корупция.

Над 4 млрд. лева са запорирани и се очаква съдебно решение дали да бъдат иззети, това заяви в "Денят започва с Георги Любенов" заместник-председателят на Антикорупционната комисия в парламента Спас Гърневски. Близо 7 хиляди души попадат в обхвата на комисията, а при над 700 са открити несъответствия с данъчните декларации. Относно предложението на Корнелия Нинова новият шеф на КПКОНПИ да бъде назначаван от президента, той коментира, че само парламентът има необходимия за това контрол.

Целия разговор вижте във видеото.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Предложението президентът да назначава шеф на КПКОНПИ - коментар на специалисти
Предложението президентът да назначава шеф на КПКОНПИ - коментар на специалисти
Новият албум на Coldplay вече e в продажба
Новият албум на Coldplay вече e в продажба