COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Съчетаването на образователните системи в Европа е приоритет за Мария Габриел

Съчетаването на образователните системи в Европа е един от най-важните приоритети за еврокомисаря Мария Габриел. Планира се до 2025 г. да бъде създадено европейско образователно пространство.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
20:32, 29.11.2019
Чете се за: 00:51 мин.
По света

В следващите 3 години ще бъдат изградени Европейски университети, като се обединят висши учебни заведения от цяла Европа.

Мария Габриел, еврокомисар по иновации, научни изследвания, образование, култура, младеж: Така че студенти, докторанти, преподаватели, изследователи от различни дисциплини да работят и учат заедно, да имат възможност различните степени да бъдат придобивани безпроблемно в различни институции, в различна държава- членка.

До 2021 г. пък ще бъде създадена електронна европейска студентска карта, така че студентите да имат на едно място информацията преди, по време и след престоя си в чужбина. Така ще се преодолеят административните пречки с валидирането на много документи.

Като приоритет Мария Габриел определи и продължаването на работата в стария си ресор - цифровите технологии и образованието. Тук отчете 11 млн. обучени европейци на цифрови умения, вместо заложения 1 млн., както и 7200 платени студентски стажа вместо 6000.

Ще се обърне повече внимание на Европейския институт за иновации и технологии. Ще има и програма "Зелен Еразъм" за опазване на околната среда. Министър Красимир Вълчев пожела успех на Мария Габриел в трудния ресор за, по думите му, "двама комисари и половина".

Красимир Вълчев, министър на образованието и науката: Питам кой е комисарят по научни изследвания. Разбрах, че е г-жа Габриел. Питам кой е комисарят по образованието - отново разбирам, че е г-жа Габриел. Не повярвах, признавам си, че може да има толкова голям ресор.Той наистина е огромен и това е ресорът, който отговаря за бъдещето.

Основната задача на образователната ни система са европейските ценности и европейските измерения на преподаването, каза още министърът.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Най-доброто от Туск и Юнкер
Най-доброто от Туск и Юнкер
Наличие на железни йони в замърсените води на река Струма край Перник
Наличие на железни йони в замърсените води на река Струма край Перник