COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Счетоводителите поискаха нов начин за определяне на данък "уикенд"

Да се облекчи начинът, по който се отчита данък "уикенд" поискаха професионалните счетоводители и работодателите на среща в НАП.

Николай Минков
от Николай Минков Оператор: Денислав Кънчев
17:53, 10.02.2016
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

Сегашният режим за отчитане на данък "уикенд" пред НАП товари фирмите с допълнителна административна тежест, твърдят от работодателските организации.

Станислав Попдончев, финансов директор на БСК: На практика предприятията трябва да водят счетоводство на отделни активи и да изготвят още един данъчен амортизационен план и нямат възможност за избор и трябва да направят доста сериозни разходи по администрирането на данъка.

Поради тази причина професионалните счетоводители предлагат нов начин за отчитане на данък "уикенд" .

Катя Грънчева, Асоциация на специализираните счетоводни предприятия: Ние предлагаме първо по отношение на отчитането то да не едномесечно, а годишно. В последната справка-декларация да се начислява данъка по ДДС върху лично ползване.

Бизнесът и счетоводителите смятат, че е неефктивно всеки работодател да изчислява сам колко време е ползвал кола, офис или лаптоп за лични и колко за служебни нужди и предлагат:

Катя Грънчева, Асоциация на специализираните счетоводни предприятия: Да се прилага процент на облагане, процент на разделение на личното ползване. Например 70:30, могат да имат и други проценти.
;

Счетоводителите предупреждават и за още един проблем при изчисляването на данъка и той е свързан с това, че според новите разпоредби данък уикенд косвено трябва да плащат и служителите, ползващи фирмени активи и за лични нужди защото този данък се разпределя и върху другите налози като осигуровките например.

Катя Грънчева, Асоциация на специализираните счетоводни предприятия: Това се явява непаричен доход на лицето, които се облага с последващ данък върху дохода на физическото лице и осигуровки, които са 30% в 60 към 40 работодател - служител.
Предложенията за промяна

при отчитането на данък "уикенд" ще бъдат обсъдени от работна група към

Министерството на финансите, в която освен експерти от НАП ще бъдат

включени и представители на бизнеса и на професионалните счетоводители.

Топ 24
Най-четени
Люксембург въвежда безплатен обществен транспорт
Люксембург въвежда безплатен обществен транспорт
Виенският бал в София в помощ на деца с онко-хематологични заболявания
Виенският бал в София в помощ на деца с онко-хематологични заболявания