НОВИНИ

Счетоводителка от Италия организира "Вечер на книгата" в село Писарово

Откъси от исторически романи четоха на открито в плевенското село Писарово. Необичайната "Вечер на книгата" бе организирана от Марияна Мишева, която е родена в селото и работи в Италия. Счетоводител по образование, тя от години пише книги за български ханове и царе. Казва, че иска да събуди родолюбието и самочувствието на хората.

bnt avatar logo
от Ирена Николова
22:31, 22.06.2019
Чете се за: 00:34 мин.
У нас

За първи път Марияна Мишева представи пред хората, сред които е израснала, своите седем романа, от които засега е издаден един. Посветила на „Вечерта на книгата" времето на годишния си отпуск, подкрепили я от местното читалище.

Марияна Мишева, автор: Идеята ми беше да се покаже, че и на село хората живеят, и на село има хора, които обичат културата, обичат историята и най-вече обичат България.

Книжнината е святост, казва авторката, която започва да пише, след като се установява в Италия. Признава, че няма претенции за историческа достоверност в творбите си. Реалност или въображение, важно е да се вземе поука от написаното, посочва тя.

Марияна Мишева, автор: Да разберем, че времето, когато са живели нашите царе, не е било толкова лесно дори и на тях. Но те са имали този силен дух. В момента аз виждам, че малка част от хората, при тях има този силен дух.

В чуждата страна книгите спасяват Марияна от носталгията и й връщат надеждата, че един ден отново ще живее в родното Писарово.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Празник на Тетевенската саламура събра почитатели на рибното ястие
Празник на Тетевенската саламура събра почитатели на рибното ястие
Компютърен срив причини огромни закъснения на летището в Манчестър
Компютърен срив причини огромни закъснения на летището в Манчестър