COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Съдбата на бежанците в изложби

"Мечтата" и "Миграционни стандарти" - две изложби за един болезнен проблем - животът на бягащите от войни мигранти. Двама фотографи и уловени емоции, които напомнят за страха, несигурността и предизвикателствата по дългия път. Фотографиите могат да бъдат видяни до 28 октомври в "Червената къща" и Гьоте-институт, а изложбите са част от фестивала "Между хората и културата", който включва както експозиции, така и музикални и театрални представления.

Цанка Николова
от Цанка Николова
22:53, 06.10.2016
Чете се за: 00:48 мин.
Животът

Фотоапаратът и съдбата на бежанците - това обединява двете изложби на италианеца Фабио Бучарели и Боряна Венциславова, която живее на две места - Австрия и България. В изложбата си "Мечтата" Фабио подхожда не само от документална гледна точка, а успява да улови и емоцията, и преживяванията на мигрантите.

Енцио Ветцел, директор на Гьоте институт: С такива фотографии, ще бъдем въвлечени в атмосферата, и в чувствата, и предизвикателствата на тежките условия, с които всеки трябва да се бори, ако иска да напусне родината, града или дома си.

Мигрантите могат да обогатят нашия живот, а приемането на хора от други култури внася приятен привкус във всекидневието ни. Тази мисъл вдъхновява Боряна да търси правата на бежанците в изложбата "Миграционни стандарти".

Боряна Венциславова, автор на "Миграционни стандарти": Хората, които живеем тук и хората, които идват при нас трябва да работим над това да има някакво нормално съжителство и да се чувстваме добре и текстовете, които аз използвам смятам, че са условия, които отдавна би трябвало да бъдат стандарт в миграционния процес, а не да бъдат утопии, които може би никога няма да постигнем.

Текстовете, които авторката включва към всяка своя фотография, са извадка от Декларацията за правата на човека към ООН. Те насочват към въпроса за правата на мигрантите и признаването, както на историята, така и обществената им роля. И двете фотографии разкриват човечността и силата на бежанците, които се стремят към сигурност и живот, пълен със смисъл.

Топ 24
Най-четени
Зам.-кметът на София Кристиан Кръстев: Цената на билета за градския транспорт не е на дневен ред
Зам.-кметът на София Кристиан Кръстев: Цената на билета за градския транспорт не е на дневен ред
Австрия на кръстопът
Австрия на кръстопът