НОВИНИ

Съдиите гласуват на втори тур за членове на ВСС

Цвeтинка Пашкунова - съдия във Върховния касационен съд, е първият член на следващия ВСС от съдийската квота. Само тя беше избрана на първи тур. Резултатите станаха ясни в полунощ.

bnt avatar logo
от Пенка Ангелова
07:59, 18.06.2017
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Пашкунова е дългогодишен съдия. Участвала е в разглеждането на някои знакови дела през годините, сред които за убийството на Андрей Луканов и срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов за присвояване. Тя е член на Комисията по атестиране в сегашния ВСС.

Преброяването на бюлетините отне близо 5 часа. След като към резултатите беше добавен електронният вот, стана ясно, че никой друг от кандидатите не е събрал повече от половината от гласовете, както изисква законът, за да има избор на първи тур. Така че днес съдиите гласуват повторно.

Изборите се следят от застъпници и наблюдатели. Иванка Иванова от Институт "Отворено общество" похвали Висшия съдебен съвет за организацията и коментира, че предвид високата активност - прекият избор е бил стъпка в правилната посока.

Иванка Иванова - наблюдател, Институт "Отворено общество": Това според мен показва, че когато беше направена законодателната промяна - един човек един глас, по предложение на Съюза на съдиите, това е отговаряло на реалната потребност на системата. Според мен единственото място, на което можем да очакваме реално развитие на някаква форма на самоуправление, това е единствено при изборите на съдиите. Естеството на професията е такова, че там независимостта е най-голяма. Вие знаете, че при прокурорите и при следователите йерархичната структура и начинът, по който са организирани не предполага реално развитие на самоуправление.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Стара Загора решават бъдещето на парк Бедечка на референдум
В Стара Загора решават бъдещето на парк "Бедечка" на референдум
България победи Сърбия с 3:2 гейма
България победи Сърбия с 3:2 гейма