НОВИНИ

Съдиите по вписванията у нас настояват да се създаде имотен регистър

Съдиите по вписванията у нас настояват да се създаде имотен регистър. Нормативната уредба за него е приета преди 17 години, но такъв все още няма. Съюзът на юристите организира дискусия за промени в Закона за кадастъра и имотния регистър.

Диана Тодорова
от Диана Тодорова
12:22, 06.07.2018
Чете се за: 00:37 мин.
У нас

Юристи настояват да се разпишат задълженията на съдиите по вписванията и да бъде уредена подробна процедура за начина на създаване на предварителни имотни партиди.

Десислава Ахладова, заместник-министър на правосъдието: Информацията, ако се създаде имотен регистър, в него ще бъде по-пълна, тя ще обхваща един период от 1951г. и когато един гражданин прави справка, той наистина ще има пълната информация за статута на този имот, който проучва, за един период от повече от 50 години назад.
Десислава Михайлова, председател на Българската асоциация на съдиите по вписванията: Основното нещо, което искаме да постигнем, е сигурността по отношение на сделките с недвижими имоти и съответно защитата на гражданския оборот.
Димитър Танев, председател на Съвета на нотариусите на Нотариалната камара: Това означава незабавно, така както изисква Законът за кадастъра и имотния регистър и в сегашната си редакция, на имотни партиди, на досиета на имота, които да дават възможност за извършване на достоверна справка.

Концепцията за имотен регистър у нас е приета през 94-та година, а Законът за кадастъра и имотния регистър - през 2001 година, въпреки това такъв регистър у нас все още няма.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът Радев ще присъства на церемонията по встъпване в длъжност на Ердоган
Президентът Радев ще присъства на церемонията по встъпване в длъжност на Ердоган
Започна официалното посещение на китайския премиер у нас
Започна официалното посещение на китайския премиер у нас