НОВИНИ

Съд в Калифорния нареди да има предупреждение на кафето за канцерогенен риск

Съд в Калифорния нареди на компаниите, продаващи кафе да слагат надпис за опасност от рак. Всичко това става, въпреки че през 2016 година Световната здравна организация извади кафето от списъка с продукти с канцерогенен риск, а данните дали то е добро или лошо за здравето, са спорни.

bnt avatar logo
от БНТ
18:25, 30.03.2018
Чете се за: 00:47 мин.
Още

От осем години американска неправителствена организация преследва търговците на кафе заради канцерогенния химикал акриламид, който се образува при печенето на зърната. Основанието е щатски закон от 1986 г., който изисква предупредителни етикети за около 900 вещества, известни като рискови за рак или увреждания при новородените. Някои компании се подчиниха, други не. И, според закона, в съда те трябва да доказват правотата си.

Сега съдия от Върховния съд на Калифорния заключи, че не показали убедително незначителен ли е рискът. Компаниите освен това не се съгласяват да премахнат химикала от продукта си, защото ще се развали вкусът и ароматът.

Съдебното дело обърква потребителите и има потенциал да превърне в посмешище закона, точно когато обществото има нужда от ясна и точна информация за здравето, реагира Националната кафе асоциация. Експерти също подчертават, че акриламидът е опасен, но при високи дози.

;
Бил Ристънпарт Калифорнийски университет: Той е главната причина за вкусната кафява коричка върху стека ви.

Любителите на кафе реагират различно.

Карл Тейлър: Аз пия кафе. Обичам го, хубаво нещо. Нямам проблем с кафето.
Ерика Агилер: Добре е, че дават възможност на човек сам да реши дали да продължи с кафето. Аз ще пия по две на ден, вместо четири -шест.

А делото още не е приключило. Предстои да бъдe определена каква глоба да платят компаниите за всеки потребител, изложен на риска ежедневно за осем години.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задържаха управителя на карловската болница да шофира в нетрезво състояние
Задържаха управителя на карловската болница да шофира в нетрезво състояние
ДРУГИТЕ новини: Смяна на местата
ДРУГИТЕ новини: Смяна на местата