COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Съд в Калифорния нареди да има предупреждение на кафето за канцерогенен риск

Съд в Калифорния нареди на компаниите, продаващи кафе да слагат надпис за опасност от рак. Всичко това става, въпреки че през 2016 година Световната здравна организация извади кафето от списъка с продукти с канцерогенен риск, а данните дали то е добро или лошо за здравето, са спорни.

от БНТ
18:25, 30.03.2018
Чете се за: 00:47 мин.
Животът

От осем години американска неправителствена организация преследва търговците на кафе заради канцерогенния химикал акриламид, който се образува при печенето на зърната. Основанието е щатски закон от 1986 г., който изисква предупредителни етикети за около 900 вещества, известни като рискови за рак или увреждания при новородените. Някои компании се подчиниха, други не. И, според закона, в съда те трябва да доказват правотата си.

Сега съдия от Върховния съд на Калифорния заключи, че не показали убедително незначителен ли е рискът. Компаниите освен това не се съгласяват да премахнат химикала от продукта си, защото ще се развали вкусът и ароматът.

Съдебното дело обърква потребителите и има потенциал да превърне в посмешище закона, точно когато обществото има нужда от ясна и точна информация за здравето, реагира Националната кафе асоциация. Експерти също подчертават, че акриламидът е опасен, но при високи дози.

;
Бил Ристънпарт Калифорнийски университет: Той е главната причина за вкусната кафява коричка върху стека ви.

Любителите на кафе реагират различно.

Карл Тейлър: Аз пия кафе. Обичам го, хубаво нещо. Нямам проблем с кафето.
Ерика Агилер: Добре е, че дават възможност на човек сам да реши дали да продължи с кафето. Аз ще пия по две на ден, вместо четири -шест.

А делото още не е приключило. Предстои да бъдe определена каква глоба да платят компаниите за всеки потребител, изложен на риска ежедневно за осем години.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Земетресение от 3,3 по Рихтер край Своге
Земетресение от 3,3 по Рихтер край Своге
988 свободни места има в яслите във Варна
988 свободни места има в яслите във Варна