НОВИНИ

Сдружение иска преобразуване на депо "Клокотница" в музей на градския транспорт

Възстановяване на старите трамвайни мотриси и превръщане на първото у нас депо "Клокотница" в музей на градския транспорт иска гражданско сдружение и предлага варианти как това да стане това.

Владимир Христовски
от Владимир Христовски
18:20, 12.07.2016
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

Повод е отбелязването на 115 години от тръгването на първия трамвай в София. Днес на кръгла маса организаторите представиха доклади за състоянието и бъдещето на запазените исторически трамваи и на трамвайно депо “Клокотница”, което се разпростира на територия на един жилищен квартал.

Инж. Цанко Симеонов, председател гражданско сдружение: "За съжаление голяма част от трамваите не са възстановени. Това са трамваи от 1914-а, 1935-а, 1950-а. Те са както българско производство, така и чуждестранно. Ние желаем те да бъдат възстановени, така че да могат да бъдат видени в движение."

До момента излезлите от движение мотриси са 9. Мечта на сдружението е да бъде ремонтиран и пуснат по улиците на града ни първият български трамвай "Република". В проекта е залегнало и преобразуването на затвореното от 1998 година депо "Клокотница" в културен център с музей на градския транспорт, в който хората да могат да опознаят историята на трамваите.

Инж. Цанко Симеонов, председател гражданско сдружение: "Там да има място, където да бъдат възстановявани, така че ученици, студенти, които се интересуват от трамваите и техниката, да присъстват на живо, да видят на живо как се случва."

Обществени обсъждания ще се проведат и през септември и октомври. След като бъдат събрани всички мнения, организаторите ще изготвят съвместна пътна карта със Столичната община и Столичния електротранспорт, за да се намери път към бързото преобразуване на депото в културен музей на градския транспорт.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сметище тормози живеещи на улица “Струга”
Сметище тормози живеещи на улица “Струга”
Ватикана с нов говорител
Ватикана с нов говорител