НОВИНИ

Сдружението на общините иска отсрочка за новата такса "смет"

Проектозаконът, който ще промени принципът на събиране на такса смет, предизвика полемика в обществото. Според новите предложения би трябвало таксата да се изчислява по три основни показатели по избор: според живеещите в имота, според големината на имота и според количеството изхвърлен боклук. Идеята е промените да влязат в сила от 2019.

bnt avatar logo
от БНТ
08:51, 25.07.2017
Чете се за: 00:37 мин.
У нас

От Сдружението на общините искат тригодишна отсрочка. Те настояват процесът за преминаване на плащане на количество да е плавен. Това, което тревожи представителите на местната власт е, че драстичната смяна на принципа може да доведе до драстична смяна на цената, което ще попречи на кметовете да си вършат работата. Пред БНТ Хасан Азис, Донка Михайлова и Красимир Стойчев обосноваха основните си притеснения и забележки.

Донка Михайлова, кмет на Троян: Това, което ние искахме, беше процесът на преминаване към плащане на количество да бъде постепенен, да бъде плавен и да имаме като начало една по-широка база за изчисления на таксата.
Хасан Азис, кмет на Кърджали: Този закон ограничава възможността местната власт да търси различни възможности от предвиденото в закона за определяне на спецификата такава, каквато е навсякъде в страната.
Красимир Стойчев, зам.-кмет на Бургас: Съгласни сме напълно да комбинираме, т.е. да се ползва и данъчната оценка, свързаността собственика и имота и също със самите ползватели и да се даде право на местните общности чрез общинските съвети да решат точно в кой район как да се начислява съответно такса битови отпадъци.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Опасно високи температури са обявени в 15 области
Опасно високи температури са обявени в 15 области
Седмина цивилни загинаха при експлозия на кола-бомба на Синайския полуостров
Седмина цивилни загинаха при експлозия на кола-бомба на Синайския полуостров