НОВИНИ

Съдът даде ход на делото срещу Десислава Иванчева

Специализираният наказателен съд даде ход на делото срещу отстранения кмет на столичния район "Младост" Десислава Иванчева, заместничката ѝ Биляна Петрова и бившия управник на района Петко Дюлгеров. В началото на заседанието защитниците на обвиняемите поискаха обвинителният акт да бъде върнат на държавното обвинение.

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
17:45, 13.09.2018
Чете се за: 00:53 мин.
У нас
съдът даде ход делото десислава иванчева

Според адвокатите, прокуратурата е допуснала поредица от неточности, които са попречили на Иванчева, Петрова и Дюлгеров да се запознаят с това в какво точно са обвинени.

Димитър Марковски - адвокат: Моето мнение е, че не става дума за дребно процедурно заяждане, а за нарушаване на основните принципи, свързани с правото на защита на всеки един обвиняем човек.

Поради кратките срокове и тежко психично състояние, Десислава Иванчева не е имала достатъчно време да се запознае с материалите по делото, изтъкна Марковски. Той поиска защитата да получи възможността да види всички банкноти, с които бяха заловени обвиняемите.

Димитър Марковски - адвокат: Искали сме всяка банкнота да бъде предявена, погледната и сверена с този списък и описа на банкнотите, които се твърди, че са предмет на подкуп. Не може от разстояние да ти покажат няколко пачки с пари, като изваждат две или три банкноти и да кажат "Всичко е наред". Проверката е висша форма на доверие.

Сред останалите аргументи на защитата бяха "правописни грешки, диалектни думи и сложни езикови конструкции" в обвинителния акт, които според тях пречели да бъде разтълкуван.

Съдът обаче отказа да върне делото на прокуратурата. Определението не е окончателно и може да се обжалва или протестира в седемдневен срок. Магистратите взеха решение да не изменят мерките за неотклонение на обвиняемите.

Миналата седмица делото беше отложено, тъй като Иванчева и Петрова и техните адвокати не са получили навреме обвинителния акт. Бившата кметица на „Младост" е обвинена за взимане на подкуп в особено големи размери. Тя бе арестувана на 17 април в центъра на София, а в колата й открити 70 000 евро белязани банкноти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Предвиждат 14 дни почивка за хората, които се грижат за свои близки
Предвиждат 14 дни почивка за хората, които се грижат за свои близки
Прокуратурата изнесе информация за задържания швейцарец, обвинен в тероризъм
Прокуратурата изнесе информация за задържания швейцарец, обвинен в тероризъм