COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Съдът оправда Емилия Масларова

Съдът оправда бившата социална министърка в кабинета на Тройната коалиция Емилия Масларова. Тя е обвинена за длъжностно присвояване на 11 милиона лева от ремонт на Социалния дом в Стара Загора. На първа инстанция процесът продължи близо 6 години, а направените разноски са над 25 хиляди лева и ще останат за сметка на държавата. Заедно с Масларова, бяха оправдани и другите 5-ма подсъдими - хора от екипа й в социалното ведомство и двама бизнесмени.

Пенка Ангелова
от Пенка Ангелова
16:50, 15.12.2015 (извънредно)
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Емилия Масларова си тръгна бързо след присъдата и не направи коментар. През годините винаги е казвала, че делото е политическа поръчка. Прокурорът не се съгласи, че няма престъпление и коментира, че е използвал най-тежката квалификация, но съдът е можел да признае подсъдимите за виновни за по-леки престъпления, макар те да не са посочени в обвинителния акт.

Калин Софиянски - прокурор: "Съдът не вижда проблем в това, че тези 11 млн. ги няма в сградата, а ние виждаме проблем и ще продължаваме да отстояваме тази позиция, защото за мен не може да е възможно, когато едно строителство струва 9 милиона, а държавата дава 19 милиона това просто да не е никакво престъпление и никакво нарушение."

Защитата коментира, че съдът се произнася само по обвинителния акт, а прокуратурата за пореден път се опитва да прехвърли отговорността за лошо формулирано обвинение.

Ина Лулчева - адвокат: "Аз твърдя, че никой министър не знае колко струват плочките на пазара и не му е работа и ако ще вменяваме на министъра да знае колко струват плочките това означава да не си върши другата работа."

Процесът срещу Масларова беше част от поредицата дела, които започнаха след като ГЕРБ направи ревизия на предишното управление в началото на първия си мандат.

Ина Лулчева - адвокат: "Определяме един човек за знаков и му търсим какво обвинение да му повдигнем. Докато обръщаме логиката на процеса - не дело за престъплението, за което да обвиним човек, а дело за човек, на когото търсим да измислим едно престъпление, те ще свършат по този начин. Обречени са."
Калин Софиянски - прокурор: "По това дело съм направил абсолютно всичко, което ми е било по силите, за да разкрия истината и да докажа това престъпление."

Съдът вдигна всички обезпечения върху имуществото на подсъдимите и вместо парична гаранция им определи мерки за неотклонение подписка.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Д-р Даниела Дариткова: Ниското ДДС-то не гарантира ниски цени
Д-р Даниела Дариткова: Ниското ДДС-то не гарантира ниски цени
Виенският бал в София в помощ на деца с онко-хематологични заболявания
Виенският бал в София в помощ на деца с онко-хематологични заболявания