НОВИНИ

Съдът остави в ареста мъжа, обвинен за палежа на тютюневите складове

Апелативният съд в Пловдив потвърди мярката на Окръжния съд и остави в ареста Любомир Данчев, обвинен за пожара, който изпепели четири от тютюневите складове в Пловдив. Пред магистратите Данчев отново каза, че не е виновен за пожара и поиска да бъде освободен.

bnt avatar logo
от Мариела Хубинова
15:09, 01.09.2016
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

Апелативния съд потвърди мярката на първата инстанция, с мотива, че 44-годишният бездомник Любомир Данчев няма постоянен адрес, има богато криминално досие и не би могъл да плати гаранцията със пенсията, която взима. Съдът прецени, че са налице доказателтва, които сочат съпричастност към извършеното деяние, въпреки че на този етап не може да се потвърди със сигурност, че палежа е умишлен, защото все още се чака пожаро-техническата експертиза. Защитниците на Данчев и днес поискаха отмяна на постоянния арест. Адвокат Зоя Тошкова отхвърли всички обвинения. Тя каза също, че всички досегашни действия на прокуратурата имат за цел да потвърдят неговата вина, не се работи по други версии като инвеститорски интереси.

Зоя Тошкова - адвокат на Любомир Данчев
Според свидетелските показания, пушека и пожара се вижда е тръгнал от срещуположния край от където се е намирал Любо. Не от неговата стая, а от другия край на сградата.
Атанас Гичев - прокурор по делото
Защитата казва, че не е умишлен. Защо да не може? Ми той може умишлено да си е гасил там цигарите. Нямаме доказателства друг да е поръчал запалването.

Преди да започне същинския съдебен процес трябва да се изчака пожаро-техническата експертиза, която да установи от къде е тръгнал пожара и дали е имало само едно или няколко огнища.

Същевременно Междуведомствената комисия даде предписания към собствениците на изгорелите тютюневи складове в Пловдив. В срок от 40 дни те трябва да имат изготвени от специалисти конструктивни експертизи и проекти за временното им укрепване. В рамките на шест месеца собствениците трябва да подготвят и проекти според Закона за културното наследство за консервационни, реставрационни и ремонтни дейности. Крайният срок за реконструиране на тютюневите складове е 1 септември 2018 година.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Десетки селища имат проблем с покритието на мобилните оператори
Десетки селища имат проблем с покритието на мобилните оператори
Арестуваха съименник на Владимир Путин в САЩ
Арестуваха съименник на Владимир Путин в САЩ